oblicz
Madz: oblicz pole y=ln(x2 + 1 )
x= 1, y=0
28 cze 21:39
jakubs: Co to za punkt ?
28 cze 21:41
Madz: dodam ze trzeba to zrobic za pomoca calki nieoznaczonej

nie wiem jak sie za to zabrac
28 cze 21:43
Jerzy:
Te proste nie ograniczają pola
28 cze 22:16
jakubs: Jerzy jeżeli to są proste, to chyba ograniczają ?
28 cze 22:22
Jerzy:
Ograniczają

....licz tą całkę w granicach [0,1]
28 cze 22:25
piotr: ∫01 ln(x2+1) dx = −2+π/2+ln(2)
28 cze 22:28
piotr: pola liczy się za pomocą całek oznaczonych
28 cze 22:29
Jerzy:
To było do mnie ?
28 cze 22:31
Madz: wyszlo mi 2ln2 −1 moglby to ktos sprawdzic
28 cze 22:33
piotr: | | 2x2 | |
∫01ln(x2+1)dx = xln(x2+1)|01 − ∫01 |
| dx= |
| | x2+1 | |
| | 1 | |
=ln(2) + 2∫01 |
| dx − 2∫dx= |
| | x2+1 | |
= ln(2) + 2arctg(x)|
01−2= −2+π/2+ln(2)
28 cze 22:37
28 cze 22:38
Madz: racja, mnozyc nie umiem xd dziekuje bardzo
28 cze 22:39
piotr: w przedostatniej linijce ma być: 2∫01dx, oczywiście
28 cze 22:41