Obliczyć objętość bryły, która powstaje przez obrót wykresu funkcji
Maciek: Obliczyć objętość bryły, która powstaje przez obrót wykresu funkcji f(x) = √x e−2x dookoła
osi OX
dla x ∊[0;3]
Wynik wychodzi mi Pi*34e−12 czy jest to dobry wynik?
28 cze 20:46
daras: scałkuj to się dowiesz
28 cze 21:31
ICSP: zły wynik.
28 cze 22:39
Jerzy:
A skąd wogóle π w rozwiazaniu ?
29 cze 08:15
29 cze 08:30
ICSP: | | π | | 13 | |
V = π 0∫3 xe−4x dx = |
| (1 − |
| ) |
| | 16 | | e12 | |
29 cze 09:50
Jerzy:
Witaj

... faktycznie to ja "przegapiłem" π , 15 w liczniku, to palcówka
29 cze 09:53
ICSP: Witam

Zdarza sie
29 cze 09:59