kąty
cosinus:
jak obliczyć cos(−120) ?
ze wzorów redukcyjnych nie wychodzi
cos(90+α)=−sinα ale mam −120 więc zniesie się minus i będzie sin30 ?
| | 1 | | 1 | |
cos(−120)=−cos(120)=−(cos90+30)=sin30= |
| a wynik to − |
| |
| | 2 | | 2 | |
gdzie jest błąd ?
| | −√3 | |
sin(−120)=−sin(90+30)=−cos30= |
| |
| | 2 | |
28 cze 20:37
Smule: zacznijmy od tego ze cos(−α) = cos(α)
28 cze 20:38
Smule: cos(120) = cos(90 + 30) [nieparzysta i cos ujemny w drugiej cwiartce, wiec zmieniamy cos na sin
i dodajemy −) = −sin30 = −1/2
28 cze 20:39
Jerzy:
cos120 = cos(180 − 60) = −sin60
28 cze 20:40
Smule: sin(−a) = −sin(a)
cos(−a) = cos(a)
tg(−a) = −tg(a)
ctg(−a) = −ctg(a)
Z czego to wynika? Wykres cos(x) jest parzysty, reszta − nieparzysta
28 cze 20:41
Jerzy:
Upss... = −cos60 oczywiście
28 cze 20:42
Smule: Jerzy, przy parzystych nie zmieniamy cos na sin, Twoim sposobem powinno być −cos(60)
28 cze 20:43
28 cze 20:43
cosinus: dziękuję bardzo
28 cze 20:45
Mila:
| | 1 | |
cos(−120)=cos(120)=cos(180−60)=−cos60=− |
| |
| | 2 | |
28 cze 21:32
cosinus:
a jak wyliczyć z tego kąt
28 cze 23:16
29 cze 00:10