Proszę o pomoc w wyznaczeniu X
kaziosa: Macierze
A*A*X=C
28 cze 17:16
kaziosa: mnożac dwa razy lewostronnie przez A−1 wychodzą jakieś straszne głupoty.
28 cze 17:25
Benny: X=A−1*A−1*C
28 cze 17:28
kaziosa: tak też zrobiłem tylko że głupoty przy mnożeniu wychodzą, bardzo duże ułamki wyszły w X. Mógłby
mi ktoś z tym pomóc?
28 cze 17:30
Benny: Z czym masz konkretnie problem?
28 cze 17:42
kaziosa: z wyznaczeniem ile wynosi X z podanych na górze macierzy. Mnożyłem tak jak napisałeś

zresztą
napisałem. Wychodzą mi straszne głupoty, a muszę podać ile wynosi X
28 cze 17:52
Jack:
|A| = − 39
[5 − 4]
[−6 −3]
28 cze 18:07
kaziosa: dlaczego A to −39?
28 cze 18:30
Benny: wyznacznik
28 cze 18:44
kaziosa: można jakoś jaśniej?
28 cze 18:51
Jerzy:
5*(−3) − (−6)*(−4) = −15 − 24 = − 39
28 cze 18:52
Jack:
| | 1 | |
macierz odwrotna = |
| * (macierz dopełnień)transponowana |
| | wyznacznik macierzy | |
28 cze 18:56