Równanie różniczkowe Clairauta
Gosia: Witam. Mam do rozwiązania takie równanie: y=xy'+
√1+y'
y'=y'+xy''+
y''2√1+y'
y''(x+
12√1+y')=0
1) y''=0 −> y=Cx+
√1+C2
| | ⎧ | x+12√1+y'=0 | |
| 2) | ⎩ | y=xy'+√1+y' |
|
Z pierwszego równania otrzymałam:
x=
−12√1+y' −> x<0
y'=
14x2−1
Podstawiając do drugiego otrzymałam: y=
−1−4x24x
Podstawiłam tą odpowiedź do danego równania, narysowałam wykres lewej i prawej strony i wyszło
mi, że te wykresy się pokryły tylko właśnie dla x<0.
Czy to jest dobrze?
W książce odpowiedź jest: x
2+y
2=1
28 cze 16:50
piotr: | | −4 x2+1 | |
y(x) = |
| + √(−4 x2+1)/(4 x2)+1 lub y(x) = √c1+1+c1 x |
| | 4 x | |
28 cze 19:51
Gosia: To jest ostateczna odpowiedź? Nie rozumiem czemu moją funkcję podstawiłeś do
danego równania.
29 cze 06:47
Gosia: Czy ktoś mógłby sprawdzić jeszcze raz ten przykład i podać gdzie jest błąd?
Albo chociaż poprawną odpowiedź?
30 cze 06:32
piotr1973: skoro wyznaczyłaś pochodną y', to co stoi na przeszkodzie by ją wstawić do zadanego równania?
to ostateczne rozwiązania
30 cze 08:09
Gosia: A wynikiem nie jest po prostu całka osobliwa y=−1−4x24x?
I czy to rozwiązanie jest dobrze, bo jak widać różni się od wyniku z książki?
Czy do tego przykładu potrzebne są jakieś dodatkowe założenia?
Czy wystarczy założenie: x<0?
30 cze 08:40
jc: Rozwiązanie z książki nie jest rozwiązaniem
30 cze 10:47
30 cze 13:06
Gosia: Właśnie zorientowałam się, że równanie x2+y2=1 to jakaś bzdura jest.
Co danego linku to już czytałam ten pdf. Jak wszystkie inne z 3 pierwszych stron google i wiele
innych.
W sumie w każdym jest napisane dokładnie to samo, ale mniejsza z tym.
Zrobiłam wszystko jak jest w "instrukcji", więc nie wiem co masz na myśli Piotrze z tym pdf'em.
Czy przeczytałeś mój pierwszy post?
Tam krok po kroku przedstawiłam swoje rozwiązanie danego równania i chcę po prostu wiedzieć czy
odpowiedź: całka ogólna: y=cx+√c2+1 oraz całka osobliwa: y=−1−4x24x jest dobrze, czy
gdzieś popełniłam błąd? A jeśli tak to gdzie?
30 cze 14:55
piotr: "Podstawiając do drugiego otrzymałam"
opuściłaś pierwiastek a przecież √1/x2 ≠ 1/x lecz √1/x2 = |1/x|
1 lip 00:51
Gosia: Właśnie uwzględniłam to co napisałeś wyżej.
Skoro
x+12√1+y'=0
x=−12√1+y'
√1+y'=−12x (*)
1+y'=14x2
y'=14x2−1
I teraz faktycznie jeśli do drugiego równania, czyli: y=xy'+√1+y' podstawimy y'=14x2−1
mamy:
y=x(14x2−1)+√1+14x2−1=14x−x+√14x2=14x−x+|12x|=
14x−x−12x
Zdjęłam tą wartość bezwzględną w taki sposób, ponieważ doszłam do wniosku, że z równania
x=−12√1+y' wynika, że x<0 (jeśli jesteśmy w liczbach rzeczywistych to pierwiastek
kwadratowy
nigdy nie będzie ujemny, więc żeby otrzymać równość to właśnie x musi być ujemny).
Swoją drogą nie widzę przeciwwskazań, żeby za √1+y' podstawić od razu −12x co wynika z
(*).
Czy gdzieś jest błąd w moim rozumowaniu?
1 lip 08:18
Jerzy:
| | 1 | |
Skoro: y' = |
| − 1 , to dlaczego nie możesz od razu policzyć y ? |
| | 4x2 | |
1 lip 09:09
Jerzy:
Teraz widzę,ze masz żle liczone od samego początku:
| | y'y" | |
y' = y' + xy"+ |
| |
| | √1 + y'2 | |
1 lip 09:35
Jerzy:
Dalej masz:
| | y' | | y'2 | | x2 | |
x + |
| = 0 ⇔ x2 = |
| ⇔ y' = +/− √ |
| |
| | √1+y'2 | | 1 + y'2 | | 1−x2 | |
1 lip 09:46
Jerzy:
Wycofuję ostatnie dwa posty

, myslałem,że równanie wyjściowe to: y = xy' +
√1 + y'2
1 lip 09:49
Gosia: Ale na podstawie jakiego wzoru?
Według mnie:
1) (√1+y')'=12√1+y' y'' = y''2√1+y'
2) (√1+y'2)'=12√1+y'2 2y' y'' = y' y''√1+y'2
U mnie w przykładzie nie ma kwadratu.
1 lip 09:50
Gosia: A ok

Ale to wtedy dobrze jednak jest czy coś źle?
1 lip 09:51
Jerzy:
No to policz y ( post 9:09 )
1 lip 09:53
Gosia: Policzyłam. Po scałkowaniu wychodzi ta sama funkcja. Jednak co ze stałą całkowania?
1 lip 09:56
Jerzy:
Ta sama , to znaczy jaka ?
1 lip 10:00
Gosia:
| | −1 | | −1−4x2 | |
y= |
| −x+c= |
| +c |
| | 4x | | 4x | |
1 lip 10:05
Jerzy:
Tutaj już nie ma stałej , to jest obwiednia rodziny prostych: y = Cx + √1 + C2
1 lip 12:11
Gosia: No to w sumie nie wiem dlaczego w tych podręcznikach tak kombinują.
Najbardziej opierałam się na "102 równania różniczkowe 1 rzędu z pełnymi rozwiązaniami krok po
kroku". Tam nie dość, że rozwiązują układ równań to jeszcze za y' podstawiają t.
W Analizie Krysickiego (stamtąd pochodzi mój przykład) również nie liczą całki tylko układ
równań.
Podsumowując, moje rozwiązanie jest w porządku tylko trochę na około i przydługo, tak?
Czyli jednak odpowiedz do tego równania: całka ogólna y=Cx+√1+c2, całka osobliwa
y=−1−4x24x jest dobrze?
1 lip 14:43
Jerzy:
| | 1 | |
Tak , ... stosuje się podstawienie: y' = t tutaj: f(t) = √1+t i f'(t) = |
| , |
| | 2√1+t | |
potem:
x = −f'(t)
y = f(t) − t*f'(t)
w tym zadaniu rozwiazniem są:
rodzina prostych: y = Cx +
√1 + C2
| | 1 | |
i ich obwiednia: y = − |
| − x |
| | 4x | |
1 lip 15:04
Gosia: Super, bardzo dziękuję.
Mam jeszcze jedno pytanie, ale dotyczy innego równania.
| | 1 | | 2 | | a | |
y'= |
| y2+ |
| , gdzie całką szczególną jest y= |
| |
| | 3 | | 3x2 | | x | |
Nie będę już pisać całego rozwiązania, bo zajęłoby mi to chyba ze sto lat, więc przejdę od razu
| | a | | 1 | |
do rzeczy. Zrobiłam podstawienie y= |
| + |
| , które doprowadziło mi równanie Riccatiego |
| | x | | u | |
| | −u2 | | a2 | | 2 | | 2a | | 1 | |
do równania liniowego u'= |
| ( |
| +a+ |
| )− |
| u− |
| . |
| | x2 | | 3 | | 3 | | 3x | | 3 | |
| | a2 | | 2 | |
Przyrównałam |
| +a+ |
| do zera i wyszło mi a=−1 oraz a=−2. |
| | 3 | | 3 | |
| | 2x−Cx23 | |
Dla a=−1 otrzymałam y= |
| , |
| | −x2+Cx53 | |
| | −x−2Cx43 | |
a dla a=−2 otrzymałam y= |
| . |
| | x2+Cx73 | |
I teraz pytanie: jaka jest odpowiedź? W podręczniku jest tylko rodzina funkcji otrzymana
dla a=−1. Nie rozumiem dlaczego.
1 lip 15:37
jc:
| 2x − Cx2/3 | | 2x4/3 − Cx | |
| = |
| = |
| − x2 + Cx5/3 | | − x7/3 + Cx2 | |
| −x − 2(−1/C) x4/3 | |
| |
| x2 + (−1/C) x7/3 | |
To jest to samo jesli zamienisz C na −1/C.
1 lip 16:17
Gosia: Faktycznie. Przyglądałam się tym wynikom, ale nie zauważyłam tego wcześniej.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
1 lip 17:21