Udowodnij że..
Marcin: Udowodnij, że:
n
| | i3+1 | | 4 + n + 2n2 + n3) | |
∑ |
| = |
| |
| | 3 | | 12 | |
i=1
Z góry dziękuję za pomoc
28 cze 15:26
jc:
| | 1 | | n(n+1) | | n(n+1) | | n(n+1)(n2+ n + 2) | |
suma = |
| [ ( |
| )2 + |
| ) = |
| |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 12 | |
28 cze 15:52
Marcin: Mógłby ktoś wyjaśnić to pokrótce ? Byłbym wdzięczny
28 cze 16:05
zombi: Jeśli nie znasz tego wzoru na sumę trzecich potęg, który podał
jc, można to udowodnić
indukcyjnie
28 cze 16:05
jc: Oczywiście źle. Powinno być:
| | 1 | | n(n+1) | | n (4 + n + 2n2 + n3) | |
suma = |
| [ ( |
| )2 + n ] = |
| |
| | 3 | | 2 | | 12 | |
28 cze 16:09
Marcin: Jeżeli ktoś byłby wstanie udowodnić to za pomocą indukcji to będę wdzięczny
28 cze 16:31