matematykaszkolna.pl
Pochodna kierunkowa amarena: Niech f(x,y) = y2x+1 oraz niech v oznacza wersor wektora u = [3,−3]. Narysowac w ukladzie współrzędnych zbiór wszystkich punktów (x0 , y0 ), takich że pochodna kierunkowa (x0,y0) < 0. No więc w pierwszej kolejności obliczam pochodne cząstkowego naszej funkcji: fx = − 2y(2x+1)2 fy= 1(4x+2)y Po obliczeniu pochodnych przechodzę do obliczenia pochodnej kierunkowej. pochodna kierunkowa = fx * 3 + fy * (−3) Wynik jaki mi wychodzi to: − 6y(2x+1)23(4x+2)y Moje punkty mają być mniejsze od 0 więc: − 6y(2x+1)23(4x+2)y > 0 I tu moje pytanie. Czy wszystko robię dobrze? Ta nierówność bardzo mnie odpycha, na egzaminie zajmie mi dużo czasu którego niestety nie mam
28 cze 15:09
Jerzy: Przede wszystkim żle liczysz pochodną kierunkową, najpierw znajdż wektor kierunkowy ( ty wstawiasz współrzędne wektora u )
28 cze 15:38
Jerzy: A co do punktów, to nie: "moje punkty mają byc mniejsze od 0", tylko masz ustalić, w jakich punktach pochodna kierunkowa jest ujemna: f'vk < 0
28 cze 15:48
Jerzy: Technicznie ... pochodną sprowadzasz do wspólnego mianownika,licznik do postaci iloczynowej, (wyłaczając : 2x + 1 przed nawias) i ustalasz kiedy jest ujemna w zależności od x i y
28 cze 15:51
amarena: Ok, rzeczywiscie nie policzylem wektora kierunkowego Wyszedl mi [13 ; − 13 . Wyjdzie mi troche inna pochodna kierunkowa. pochodna kierunkowa = − 23(2x+1)213(2x+1)2y Wyciagam przed nawias 1/ 3(2x+1) i powstaje mi: pochodna kierunkowa = 13(2x+1) * (− 12x+112y ) Jesli wylacze samo 2x+1 przed nawias to i tak w jednym ulamku zostanie mi, bo tam jest (2x+1)2 Sprowadzając wynik do wspolnego powstaje mi takie coś: pochodna kierunkowa = 13(2x+1) * ( − 2y − 2x+1(2x+1)2y ) nie bardzo wiem co z tym zrobić emotka Wybacz, że to takie nieczytelne, same się takie robią i pomimo moich prób ułamki nie chcą się zrobić czytelniejsze.
28 cze 16:17
amarena: A czy obliczenie nierówności 0>pochodna kierunkowa nie wystarczyłoby? Kiedy jeszcze mialem nieobliczona pochodna z wektora kierunkowego tylko ze wspolrzednych wektora u po rozwiazaniu tej nierownosci wychodzilo mi y > 12x + 14. Udało mi się to zrobić bez wyciągania niczego przed nawias emotka
28 cze 16:20
amarena: Nie wiem czy to dobrze, ale po poprawnym obliczeniu pochodnej kierunkowej rozwiazanie nierownosci pochodna kierunkowa < 0 rownież daje mi wynik y > 1/2x + 1/4
28 cze 16:59
Jerzy:
 1 1 
A jakim sposobem wyszedł ci wektor kierunkowy : [

,−

] ?
 3 3 
28 cze 18:59