Wyznaczenie rozkładu prawdopodobieństwa i dystrybuantę
Wojtek: 1. Z talii 52 kart losujemy bez zwracania 2 karty. Jeśli wśród nich będą : 2 piki to wygrywamy
20 punktów, jeśli tylko jeden pik wygrywamy 10 pkt, jeśli żadnego to −5 pkt.
Niech zmienna losowa X oznacza wartość wygranej. Wyznaczyć rozkład prawdopodobieństwa oraz
dystrybuantę X.
2. Rzucamy kostką tak długo ,aż pojawi się szóstka. Niech zmienna losowa X oznacza numer rzutu,
w którym szóstka pojawi się po raz pierwszy.
Wyznaczyć rozkład oraz dystrybuantę X. obliczyć P(X ≥ 10) oraz P(X ≤ 10).
Proszę o pomoc, w obu nie wiem jak się zabrać za rozkład.
28 cze 14:15
g:
1)
| | 13 | | 12 | |
P(20) = |
| * |
| = 156/2652 |
| | 52 | | 51 | |
| | 13 | | 39 | | 39 | | 13 | |
P(10) = |
| * |
| + |
| * |
| = 1014/2652 |
| | 52 | | 51 | | 52 | | 51 | |
| | 39 | | 38 | |
P(−5) = |
| * |
| = 1482/2652 |
| | 52 | | 51 | |
2)
| | 1−(5/6)n | | 1 | |
P(X≤n) = P(1)+P(2)+...+P(n) = |
| * |
| = 1 − (5/6)n |
| | 1−5/6 | | 6 | |
P(X≤10) = 1 − (5/6)
10 = 0,83849...
P(X≥10) = 1 − P(X≤9)
28 cze 20:28