Proszę o pomoc
kaziosa: Macierze:
A*X+B*X=2C
Macierz A, B i C są kwadratowe [3x3]. Chodzi mi o to jak doprowadzić do tego żeby X został po
lewej stronie.
28 cze 13:54
jakubs: Może tak ?

X(A+B)=2C
28 cze 14:00
Jerzy:
(A+B)*X = 2C /*(A+B)−1
X = 2C*(A+B)−1
28 cze 14:12
jc: @Jerzy, A+B nie musi być macierzą odwracalną (czasem się zdarzy), a nawet jak jest, to nie nie
musi komutować z C (na ogół).
28 cze 14:32
Jerzy:
Zakładamy,że jest
28 cze 14:33
Jerzy:
Chciał ,żeby X zostało po lewej stronie
28 cze 14:34
jc: @Jerzy, w moim przykładzie istnieje. Znajdź X
28 cze 14:49
kaziosa: można jedną stronę równania pomnożyć lewo stronie a drugą prawo w jednym działaniu?
28 cze 14:49
Jerzy:
Fakt ... powinno być: X = (A+B)−1*2C
28 cze 14:58
Jack: wg mnie post 14;12 jest ok.
za to post 14;58 nie koniecznie.
przeciez A * B ≠ B * A
28 cze 15:34
Jerzy:
Gdyby było: X(A+B) = 2C , wtedy: X = 2C*(A+B)−1
28 cze 15:40
Jack: No tak...
Jak mamy
A * X = B no to X = A * B
28 cze 15:51
Jack: Ale nasza rownosc to
A*X + B*X = 2C
Zatem
(A+B)*X = 2C
X = (A+B)−1* 2C
28 cze 15:54
Jack: Dobra... Jest dobrze, cos tego nie widzialem... Juz nic
28 cze 15:55
jakubs:
28 cze 15:57