Proszę o pomoc
kamil: Oblicz pochodną
((√x−1)3) '
28 cze 11:46
28 cze 11:48
Jerzy:
| | 1 | | 3(x−1) | |
f'(x) = 3(√x−1)2* |
| = |
| |
| | 2√x−1 | | √x−1 | |
28 cze 11:48
Jerzy:
umknęła mi 2 w mianowniku
28 cze 11:49
kamil: dziękuję
28 cze 11:49
zef: Chyba mój zapis trochę łatwiejszy
28 cze 11:50
Jerzy:
zef ... popraw
28 cze 11:50
Jerzy:
Był zły
28 cze 11:50
zef: | | 3(√x−1) | | √x−1 | | 3(x−1) | |
Przecież |
| * |
| = |
| to jest to samo  |
| | 2 | | √x−1 | | 2√x−1 | |
28 cze 11:52
Jerzy:
przepraszam ... .dobry
28 cze 11:52
Leszek: w(x)= (x−1)
3 ,funkcja wewnetrzna
f(w)=
√w(x)
Pochodna funkcji zlozone . df/dx = f '(x) = f '(w)*w'(x)
w '(x)=3*(x−1)
2
28 cze 12:17
Mariusz:
| | (√x+Δx−1)3−(√x−1)3 | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | √x+Δx−1−√x−1 | |
limΔx→0 |
| ((√x+Δx−1)2+√x+Δx−1√x−1+(√x−1)2) |
| | Δx | |
| | √x+Δx−1−√x−1 | |
limΔx→0 |
| (x+Δx−1+x−1+√x+Δx−1√x−1) |
| | Δx | |
| | √x+Δx−1−√x−1 | |
limΔx→0 |
| limΔx→0(2x−2+Δx+√x+Δx−1√x−1) |
| | Δx | |
| | √x+Δx−1−√x−1 | |
limΔx→0 |
| (3x−3) |
| | Δx | |
| | (√x+Δx−1−√x−1)(√x+Δx−1+√x−1) | |
limΔx→0 |
| (3x−3) |
| | Δx(√x+Δx−1+√x−1) | |
| | (x+Δx−1)−(x−1) | |
limΔx→0 |
| (3x−3) |
| | Δx(√x+Δx−1+√x−1) | |
| | Δx | |
limΔx→0 |
| (3x−3) |
| | Δx(√x+Δx−1+√x−1) | |
| | 1 | |
limΔx→0 |
| (3x−3) |
| | (√x+Δx−1+√x−1) | |
28 cze 12:22
zef: Taką pochodną liczyć z definicji
28 cze 12:27
jc: @Mariusz, wystarczy udowodnić twierdzenie arytmetyczne, twierdzenie o pochodnej
złożenia i pochodnej funkcji odwrotnej, twierdzenie o różniczkowaniu szeregów potęgowych.
Reszta to manipulacje algebraiczne.
Tylko czasem trafi się zadanie policzenia pochodnej w zerze jakieś takiej funkcji:
f(x) = x2 sin 1/x, x≠0, f(0) =0
L(x) = 1/x − cth x, x ≠ 0, L(0) = 0
g(x) = e − 1/x, x > 0, g(x) = 0, x ≤ 0
Spróbuj!
28 cze 12:48
Mariusz:
1. Sprawdzamy ciągłość funkcji
2. Liczymy granice jednostronne
3. Sprawdzamy czy granice jednostronne są równe
28 cze 13:32
Mariusz:
Jeżeli zdanie każda funkcja różniczkowalna w punkcie jest w tym punkcie ciągła
jest prawdziwe to na podstawie kontrapozycji można by było wywnioskować że
funkcja która nie jest ciągła nie jest także różniczkowalna
Jeśli z różniczkowalności nie wynika ciągłość
to nie ma sensu sprawdzać tutaj ciągłości
28 cze 18:30