Wielomiany
Elka: Rozwiąż następujące równanie wielomianowe:
x3 + 2x2 − 4x − 8 = 0
28 cze 11:33
6latek: x2(x+2)−4(x+2)=0
(x+2)(x2−4)=0 dalej Ty
28 cze 11:36
Jerzy:
⇔ x2(x + 2) − 4(x + 2) = 0 ⇔ (x2 − 4)(x + 2) = 0 ⇔ (x + 2)(x − 2)(x + 2) = 0
28 cze 11:36
Leszek: Metoda grupowania
x2*(x+2)−4*(x+2) =0
(x2−4)*(x+2) =0
(x−2)(x+2)(x+2)=0
x=2 lub x=−2 lub x=−2
28 cze 11:38
zef: Łatwo zauważyć że 2 spełnia te równanie, trzeba sprawdzić czy jest jeszcze jakiś pierwiastek
tego wielomianu.
Dzielę cały wielomian przez (x−2)
x2+4x+4
__________________
(x3+2x2−4x−8):(x−2)
−x3+2x2
_________
4x2−4x−8
−4x2+8x
__________
4x−8
−4x+8
___________
0
(x2+4x+4)(x−2)
w 1 nawiasie zauważamy wzór skróconego mnożenia:
(x+2)2(x−2)
Czyli odp:
2 jest pierwiastkiem jednokrotnym
−2 jest pierwastkiem dwukrotnym
28 cze 11:38
g: zgaduję że x1 = 2
x3+2x2−4x−8 : x−2 = x2+4x+4 = (x+2)2
x2 = −2 (pierw. podwójny)
28 cze 11:39
Jerzy:
z armatą na wróbla ?
28 cze 11:39
Elka: Dziękuję bardzo

!
28 cze 11:42