rownania zespolone
6latek: Rozwiaz rownanie
z4+4=0
(z2+2)2−4z2=0
(z2+2−2z)(z2+2+2z)=0
z2−2z+2=0
(z−1)2+1=0
(z−1)2=−1
z−1= ±√−1=±i
z=1±i
z2+2z+2=0
(z+1)2+1=0
(z+1)2=−1
z+1= ±i
z=−1±i
28 cze 08:08
Leszek: Bardzo dobrze ,dla treningu ,tak jak nasi pilkarze trenowali strzelanie karnych i wygralismy,
rozwiaz rownanie. x6+8=0
28 cze 08:16
6latek: z
4+z
2+1=0
(z
2+1)
2−z
2=0
(z
2+z+1)(z
2−z+1)=0
z
2+z+1=0
z
2−z+1=0
28 cze 08:21
6latek: Czesc

sprobuje to sobie rozpisac
28 cze 08:28
6latek: x
6+8=0
(x
2)
3+2
3=0
(x
2+2)(x
4−2x
2+4)=0
x
2=−2 to x=±i
√2
x
4−2x
2+4=0
Sprobuje to rozwiazac delta
Δ= b
2−4ac
Δ= 4−16=−12
√−12= ±i2
√3
x
22= 1+
√3
28 cze 08:55
6latek: Poprawie
x
22=1+i
√3
28 cze 08:58
Leszek: Blad w druku ,brak bylo drugiego nawiasu }
28 cze 08:59
6latek: Ale idea rozwiazania dobra ?
28 cze 09:04
jc: Dzień dobry

Spróbuj jeszcze raz od tego miejsca.
z
4−2z
2+4=0
28 cze 09:15
Leszek: Jezeli. x2=1+i*√3. to. x =√1+i*√3. lub x=− √1+i*√3
28 cze 09:16
6latek: WItam

Musze wyjsc teraz . jak wroce to zrobie to jeszcze raz
28 cze 09:25
6latek: Leszek ja obliczam te pierwiastki kwadratowe z liczby zespolonej ze wzoru
| | a+√a2+b2 | | (−a+√a2+b2 | |
z1.2=±(√ |
| +isgnb√ |
| |
| | 2 | | 2 | |
gdzie z=a+bi i sgnb=1 dla b≥0 i sgnb=−1 dla b<0
Ale skoro mozna zapisac tak jak Ty to zapisales to jest prosciej
z
4−2z
2+4=0
bez delty
(z
2+2)
2−4z
2=0
(z
2−2z+2)(z
2+2z+2)=0
z
2−2z+2=0
(z−1)
2+1=0
z−1=
√−1= ±i
z= 1±i
z
2+2z+2=0
(z+1)
2+1=0
(z+1)
1=−1
z=−1−±i
Czemu wyszly inne pierwiastki ?
28 cze 10:08
Jerzy:
Cześć

.... to mordownia , najprościej : z
6 = −8 ⇔ z =
6√−8,
ale pewnie jeszcze nie bawiłeś się w pierwiastki
28 cze 10:15
6latek: Witaj
Jerzy 
Nie bawilem sie
Tutaj jak zwykle spartolilem bo przeciez (z
2+2)
2= z
4+4z
2+4
Ja mam miec (−2z
2) wiec muszse od (z
2+2)
2 odjac 6z
2
Teraz zapytam sie czy dobrze mysle ?
28 cze 10:23
6latek: Natomiast gdy zapiszse tak
(z2−2)2= z4−4z2+4 to musialbym do (z2−2)2 dodac 2z2 zeby dostac z4−2z2+4
A to juz nie dostane wzoru skroconego mnozenia
28 cze 10:27
jc:
z4−2z2+4=0
z4−2z2+4 = (z2+2)2 − 6z2 = (z2 + z √6 + 2)(z2 − z √6 + 2)
z = (− √6 ± i √2)/2 = (− √3 ± i ) / √2
z = ( √6 ± i √2)/2 = ( √3 ± i ) / √2
28 cze 10:43
6latek: Wiec pierwiastki wyszly takie same tylko metoda inna
28 cze 11:25
jc: Źle by było, gdyby było inaczej.
Spróbuj samodzielnie uzasadnić wzory na pierwiastki równań
ax2 + bx+c = 0
oraz z2 = a+bi.
Potem proponuję odłożenie na chwilę równań i spojrzenie na geometrię
(liczby zespolone = płaszczyzna).
28 cze 11:50
6latek: Wlasnie tak mialem zrobic .
Odpoczac troche od tych rownan
28 cze 12:03
Mariusz:
signum powinno być przy części rzeczywistej
28 cze 12:10
jc: @Mariusz, to nie ma znaczenia.
28 cze 12:15