Rachunek prawdo. Karty
Kalimatyk: Witam, zrobiłem zadanie i nie wiem czy dobrze, proszę o ocenienie i ewentualną pomoc
Z talii 52 kart losujemy bez zwracania 5 kart. Jakie jest prawd. tego, że wśród nich będzie
dama kier ?
|Ω|=52*51*50*49*48
|A|=1*51*50*49*48*4
P(A)= A / Ω
27 cze 22:34
Jerzy:
Prawie dobrze, ale musisz uwzględnić,że damę kier losujesz jako pierwszą,drugą,trzecią.....
27 cze 22:44
Kalimatyk:
W ten sposób ?
27 cze 22:46
Jerzy:
Krótko mówiąc...pomnóż swoje |A| przez 5
27 cze 22:46
Kalimatyk: nie, już widzę, że źle
27 cze 22:47
Jerzy:
Przecież ustawiasz 1 na pięciu miejscach w takim samym iloczynie
27 cze 22:48
Kalimatyk: Chodziło mi o to co ja napisałem, dobrze będzie tak jak ty mówisz |A|=1*51*50*49*48*4*5
27 cze 22:53
Jerzy:
1*51*50*49*48 + 51*1*50*49*48 + 51*50*1*49*48 +........
27 cze 22:56
Kalimatyk: Mam jeszcze jedno pytanie:
Na ile sposobów można wybrać spośród 20 studentek i 15 studentów delegację 5−osobową, złożoną z
3 studentek i 2 studentó?
Ja zrobiłem to tak:
20*19*18*15*14
| | | | | |
kolega zrobiła tak | * | kto zrobił dobrze ? |
| | | |
27 cze 23:00
6latek: Dobrze zrobila kolega
27 cze 23:03
Metis: Cześć Krzyśku;
Jak leci ?
27 cze 23:08
Jerzy:
Kolega
27 cze 23:09
6latek: czesc

Wrocilem niedawno z pracy i zastalem w domu kilka rachunkow do zaplacenia
Ucieszylem sie

Poza tym zamontowalem tego antywirusa co polecales
Troche czytam o liczbach zespolonych i rozwiazuje rownania
Potem przejde do rownan stopnia trzeciego
TY czekaj cierpliwie na wyniki . Jak dostaniesz to napisz do mnie na poczte .
27 cze 23:12
6latek: Witaj
Jerzy
27 cze 23:13
Metis: Nie powinieneś mieć teraz problemów

Ten antywirus jest naprawdę dobry.
Czekam, ale nawet teraz nie wiem, które miasto wybiorę, żaden wybór nie jest do końca dobry
27 cze 23:36
Metis: Poza tym jak coś będzie się działo to pisz śmiało

Można pomóc nawet zdalnie
27 cze 23:41
6latek: OK
27 cze 23:46