zadanko
aleksandr: Ostroslup czworokątny przecięto na dwie części płaszczyzną równoległa do podstawy tak ze
podzieliła ona wysokość ostroslup w stosunku 1:3 licząc od wierzchołka o stroslupa.Objętość
powstałego stroslupa ściętego jest równa 630 cm3.Oblicz objetosc pozostalej części bryly.
27 cze 22:04
Mila:

Os(KLMNS)∼Os(ABCDS) w skali 1:3⇔
27 cze 22:21
aleksandr: No to wiem mam tylko problem z podstawami są różne i nawet nie są to kwadraty
27 cze 22:25
Mila:
To Cię nie interesuje.
Niezbyt jasne sformułowanie.
x− objętość ostrosłupa odciętego (KLMNS)
wtedy V
ABCDKLMN=630
| x | | 1 | |
| = |
| ⇔27x=630+x, 26x=630 |
| 630+x | | 27 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Albo
x− objętość ostrosłupa ABCDKLMN
V
KLMNS=630
27 cze 23:09