Dla jakich wartości k, wielomian ma 3 pierwiastki rzeczywiste
Przemek:
Dla jakich wartości k, wielomian ma 3 pierwiastki rzeczywiste
x3−3x−k=0
27 cze 19:40
Godzio:

x
3 − 3x = k
x(x
2 − 3) = k
x(x −
√3)(x +
√3) = k
f(x) = x
3 − 3x
f'(x) = 3x
2 − 3 = 3(x − 1)(x + 1)
Dla x = 1 mamy minimum lokalne
Dla x = −1 mamy maksimum lokalne
Zatem 3 rozwiązania są gdy
f(−1) > k > f(1)
−1 + 3 > k > 1 − 3
2 > k > −2
k ∊ (−2,2)
27 cze 19:58
jc: Trochę inaczej.
Narysuj sobie dwie styczne do wykresu y = x2, jedną w punkcie (−1,−1) drugą w punkcie (1,1).
Styczne mają nachylenie 3. Linia y = 3x + k powinna leżeć pomiędzy stycznymi:
−2 < k < 2
27 cze 20:05
Metis: Równanie postaci: x3+px+q=0 ma dokładnie 3 rozwiązania, gdy jego Δ>0.
Δ= −4p3−27q2
p=−3
q=−k
Δ=108−27k2
Δ>0 ⇔ 108−27k2>0 /:27 ⇔ 4−k2>0 , stąd k∊(−2,2)
27 cze 20:11
Przemek: Dzięki Godzio o to rozwiązanie mi chodziło, jc też dzięki, ciekawe podejście
27 cze 20:15
Metis: Nie ma za co
27 cze 20:17
Przemek: Również dzięki Metis, nie widzialem twojego wkładu jak wstawiałem posta, chociaż nie bardzo
wiem skąd taka Δ
27 cze 20:23
Metis: Poczytaj o równaniu sześciennym.
To dość szeroko rozwinięte pojęcie w matematyce, ale nie tej szkolnej.
27 cze 20:28
jc: Oczywiście miało być y =x3, nie y=x2.
27 cze 20:44