Julek: a)
Ze wzroru skróconego mnozenia : a
2−b
2=(a−b)(a+b)
usun sobie niewymiernosci z mianownika
b) z mianownika x
2−4 = (x+2)(x−2)
D: x ∊R− {−2;2}
jedno miejsce zerowe : x
1= −3
c) x
2+6x+9 = (x+3)
2
z mianownika |x+3| ≠ 0
brak miejsc zerowych
d) brak miejsc zerowych
Ogólnie miejsca zerowe to takie x dla którego całe równanie jest równe 0.
jeśli mnożysz dwa składniki np. (x+3)(x+1) funkcja tego typu będzie miała dwa miejsca zerowe
ponieważ dla −3 wygląda to tak : 0(4) , czyli 0
a dla −1 będzie to 2*0 = 0
W ułamkach musisz zauważyć, że nie można dzielić przez zero, ("Nie dziel cholero przez zero!")
poniewaz to sprzeczność matematyczna musisz wykluczyć takie x z dziedziny, dla ktorych
zachodziłby przypadek 0 w mianowniku.
Dziedzina funkcji to zakres liczby dla których rówanie ma sens (brak dzielenia przez zero,
dodatnie liczby pod pierwiastkiem itd.)