pierścień
Kinga: Pokazać, że Q[√3] ze zwykłymi działaniami dodawania i mnożenia jest pierścieniem.
27 cze 18:32
Kinga: bardzo proszę o pomoc
27 cze 20:37
Janek191:
a + b√3, c + d√3
Mamy
( a + b√3) + ( c + d √3) = ( a + c) + ( b + d) √3 = e + f √3
czyli + jest działaniem wewnętrznym
oraz
( a + b√3)*( c + d √3) = a*c + a*d√3 + b*c√3 + 3 bd =
= ( a*c + 3 b*d) + ( a*d + b*c)√3 = m + n √3
więc
* jest działaniem wewnętrznym
Teraz sprawdź
1) ( Q[p{3]] , + ) − grupa abelowa
2) ( Q[ √3], *) − półgrupa
3) * jest rozdzielne względem +
27 cze 20:45