Czy odcinki posiadaja punkt wspolny
genc22: Czy odcinki AC orac BD posiadaja punkt wspolny:
A(−1,2)
B(1,−1)
C(3,3)
D(4,4)
27 cze 17:20
===:
policz współczynniki kierunkowe ... i wnioski
27 cze 17:36
genc22:
Ale co z tym zrobic?
27 cze 17:43
g: Te odcinki nie będą miały punktów wspólnych gdy:
1) Punkty A,C znajdują się z jednej strony prostej wyznaczonej przez B,D,
lub
2) Punkty B,D znajdują się z jednej strony prostej wyznaczonej przez A,C.
Punkty A,C są z jednej strony BD jeśli dwie liczby: (D−B)x(A−B) i (D−B)x(C−B)
są tego samego znaku.
27 cze 17:58
jc: Narysuj i zobaczysz.
−−−−
Kiedyś potrzebowałem sprawdzać w jakimś programie (ponizej cytat z programu).
d1 = (x1−x2)*(y2−y3)−(x2−x3)*(y1−y2);
d2 = (x2−x3)*(y3−y4)−(x3−x4)*(y2−y3);
d3 = (x3−x4)*(y4−y1)−(x4−x1)*(y3−y4);
d4 = (x4−x1)*(y1−y2)−(x1−x2)*(y4−y1);
Odcinki przecinają się, jeśli d1, d2, d3, d4 mają ten sam znak.
A=(x1,y1), B=(x2,y2), C=(x3,y3), C=(x4,y4)
27 cze 18:01
jc: Widzę, że
g napisał to samo
27 cze 18:02
jc: Wystarczy sprawdzić znaki d1, d2, d3.
27 cze 18:15
genc22: faktycznie ta metoda dziala, pytanie czy istnieja inne sposoby?
27 cze 18:27