funkcja
MMM: hej
zad.1
okresl dziedzine i zbior wartosci funkcji.
a) f(x)=x2 +1
b) f(x)=3 / x2 (to jest ułamek)
c) f(x) = 3√( x+3)3
d) f(x)= log28 / x (ułamek)
6 sty 16:42
MMM: wiecie jak to zrobić?
6 sty 17:51
Eta: a) dziedziną f. kwadratowej jest zawsze zb. R
W( 0,1) i ramiona paraboli do góry
więc ZW= <1,∞)
b) Df: x2≠0 => x≠0 to ; Df= R \ {0}
wykresem są dwie gałęzie hiperboli położone w I i II ćw. układu współrzędnych
nie ma ta f. miejsc zerowych
więc ZW= ( 0,∞)
c) 3√a3}= a
to f(x) = x +3
to: Df = R i ZW= R
d)
napisz porzadnie tę funkcję