Ekstrema
Asia: Wyznacz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji f(x,y)=x2+2y2−2xy−2y−1
Policzylam pochodne:
F"x=2x−2y
F"y=−2x+4y−2
X i y z rownania wyszlo mi z rownania 1 i 1, ale nie wiem jak dalej
27 cze 13:59
Jerzy:
Musisz policzyć drugie pochodne
27 cze 14:01
Asia: F"xx= 2
F"yy=4
F"xy= −2
Bedzie tak?
27 cze 14:05
Jerzy:
Tak
Teraz licz wyznacznik z drugich pochodnych
27 cze 14:07
Asia: A dalej po wyznaczniku?
27 cze 14:31
Jerzy:
Jest dodatni , a więc istnieje ekstremum i skoro fxx > 0 , jest to minimum w punkcie P(1,1)
27 cze 14:33