Rzut
Kamil: Wyznacz rzut prostopadły punktu P(1,2,2) na płaszczyznę przechodzącą przez punkty K(1,0,1)
L(−1,20) M (2,1,−1)
27 cze 13:41
Jerzy:
1) Równanie płaszczyzny
2) Prosta prostopadła prze punkt P
3) Punkt przeciecia prostej i płaszczyzny
27 cze 13:46
Kamil: KL[−2,2,−1]
KM[1,1,−2]
Z tego wyszło −3i−5j−4k
I podstawilem
1(x+3)+2(y+5)+2(z+4)=0
Dobrze?
27 cze 16:13
Mila:
K(1,0,1) ,L(−1,2,0), M (2,1,−1)
KL→=[−2,2,−1]
KM→=[1,1,−2]
n→=[−2,2,−1] x [1,1,−2]=[−3,−5,−4]
[−3,−5,−4] || [3,5,4]
π:
K∊π
3*(x−1)+5*(y−0)+4*(z−1)=0
3x−3+5y+4z−4=0
π: 3x+5y+4z−7=0
l− Prosta prostopadła do π, P(1,2,2)∊l
k→=[3,5,4] wsp. kierunkowy prostej
x=1+3t
y=2+5t
z=2+4t, t∊R
Znajdź punkt przebicia prostej z płaszczyzną
27 cze 18:06