Trójmian stopnia trzeciego
Wiem i Zen64:
Czy można jednoznacznie określić liczbę pierwiastków rzeczywistych trójmianu
| | 3q | |
stopnia trzeciego postaci x3+px+q=0,jeśli wiadomo że wyrażenia − |
| i |
| | 2p | |
| | q | |
3√ |
| są różnych znaków ? |
| | 2 | |
27 cze 10:32
g: w(x) = x
3+px+q w'(x) = 3x
2+p
Jeśli p ≥ 0, to w' ≥ 0 i jest tylko jeden pierwiastek rzeczywisty.
Jeśli p < 0, to w' = 0 dla x
0 = ±
√−p/3
| | 2p | | 2p | | 3q | |
w(x0) = ((±√−p/3)3±p√−p/3)+q = ±√−p/3* |
| +q = |
| *( |
| ± √−p/3) |
| | 3 | | 3 | | 2p | |
Jeśli oba w(x
0) są niezerowe i różnych znaków to są 3 pierwiastki, jeśli tego samego znaku,
to 1 pierwiastek.
Jeśli jeden z w(x
0) jest zerowy, to są 2 pierwiastki.
27 cze 11:31
W i Z:
Zaiste wybitnie enigmatyczna(jak marzenie)"odp"Godna tablicy przy katedrze w uczelnianych
pomieszczeniach pracowniczych.Wszelako nie roztrzyga zagadnienia!(i trochę bez sensu i
nie na zadany temat).Może więc docent K... się wypowie
27 cze 12:27
sn: Przepisz rozwiązanie z książki z której dodałeś to zadanie, nie zapomnij przy tym o zmianie
nicku zeby wszyscy mysleli że ty to nie ty.
27 cze 12:44
6latek: Powiem Ci kolego ze juz w2 klasie dawnego liceum czy technikum bylo wiadomo ze jesli liczba m
jest dwukrotnym pierwiastkiem rownania
| | q | | p3 | |
x3+px+q=0 to 3m2+p=0 i |
| + |
| =0 |
| | 4 | | 27 | |
Nie jestem studentem wiec nie powiem kiedy ma 3 pierwiastki (nie znam jeszce dobrze
zespolonych zeby to powiedziec
27 cze 13:01
piotr1973:
g bardzo rzeczowo wyjaśnił zagadnienie.
dodam, że użył pochodnej trójmianu i badał istnienie i znaki ekstremów trójmianu.
1. w'(x)≥0 dla x∊R⇒ jeden pierwiastek rzeczywisty
2. w(x
0) tego samego znaku ⇒ jeden pierwiastek rzeczywisty
3. jeden w(x
0)= 0 ⇒ dwa pierwiastki rzeczywiste
4. w(x
0) różnego znaku ⇒ trzy pierwiastki rzeczywiste
27 cze 13:25
W i Z:
Ad sn
Obetnij sobie kulasa,czyli po prostu usuń ten swój załgany,urągliwy,i co najistotniejsze
nic nie wnoszący "wpis" karłowate dygnitarskie bydlę,bandziorze bezczelnie i bezkarnie
inwigilujący internet.Bo jeśli ja w ramach sprawiedliwości ludowej będę musiał to uczynić
to pożegnasz się z łapą bez znieczulenia.Po prostu nie można uprawiać publicznie takiej
małpiej pornografii,bo ludzie patrzą i czytają,a wstyd
Ad 6− latek
Powiem ci "odbytnico"Jak nie potrafisz to nie pchaj się na afisz i dawaj Kitajewa,który
choć" kurdupel taki" to jednak fachowiec(a to ci powiadam nad wyraz grzecznie,wbrew pozorom)
Bo mógłbym zauważyć że i Kitajew zasłużył na "kominiarskie" przeczyszczenie
Ad g czy Piotr
No niby twój malunek jak to słoneczko co nam na plaży przygrzewa nieco oświetlił
sytuację.Absolutnie jednak nie odpowiedził na pytanie.Wiadomo tylko że nie zajdzie przypadek 3
bo w1≠w2...
Dawać Kitajewa,rzetelnego magistra−doktora dyplomowanego
28 cze 08:27
6latek: Juz CI raz napisalem ze musiales byc chyba porwany za mlodu.
28 cze 08:31
sn: Zaraz te paszkwile zostaną usunięte lecz w ramach sprawiedliwości powinno sie tez usunąć ze
społeczeństwa to coś.
28 cze 09:04
piotr1973: W i Z daj sobie spokój z matmą.
28 cze 10:16
o rany julek:
Rozwiązanie zadania w istocie jest dość proste:
| | q | | 3q | |
q<0 ⇒ 3√ |
| <0 ⇒ − |
| > 0 ⇒ p >0 |
| | 2 | | 2p | |
| | q | | 3q | |
q>0 ⇒3√ |
| >0 ⇒ − |
| < 0 ⇒ p > 0 |
| | 2 | | 2p | |
A jeśli p w równaniu x3 + px + q =0 jest dodatnie,to równanie może mieć tylko
jeden pierwiastek rzeczywisty−klasyka
Co polecam panu sn vel 6latek vel piotr1973 wykazać
Bo jak się szpicluje w matematyce i dostaje za to pieniądze(za nasze),to trzeba się
czymś wykazać a nie tylko dygnitarstwem technicznym
29 cze 03:05
6latek: Co ladnie jest wykazane w ksiazce (akuratnie z niej teraz korzystam
Rozwiazywanie rownan algebraicznych . Mostowski
Jesli chodzi o kase to zapytam Cie czy chociaz raz wplaciles na utrzymanie strony ?
Ja tak . A przeciez wiesz ze jest ona bezplatna i nikt kasy za to nie bierze . .Jesli bylaby
platna podejrzewam ze wymadrzalbys sie na innych forach.
Panu piszsemy z duzej litery . No ale jak sie nie ma szacunku do siebie to takze sie nie ma dla
innych
Zapytam sie Ciebie grzecznie. Kiedy CI padlo na mozg ? .Czy juz wczesniej ? Czy moze w czasie
studiow (tak zawyczaj jest )
Zman kilku takich ludzi ale w przebysku swiadomosci mozna normalnie z nimi porozmawiac
Pewnie tez taki jestes .
Proponuje zakonczyc juz ten temat
29 cze 08:17
sn: Nie ma co z nim dyskutować, on żadnych studiów nie skończył zapewne i dlatego jest takim
frustratem próbującym się dowartościować na forum przepisując zadania z książek a potem
przepisując ich rozwiązania zmieniając nick.
29 cze 08:22
Y:
A swojego pana to ma pies.A pies gdy dobrze ułożony ,czyli wychowany to prosi,
żeby mu dać kiełbasy,a nie bezczelnie kradnie.A czego można jeszcze nauczyć psa?
Z czasem może on sobie przyswoić umiejętność podawania łapy oraz miłego obcowania
z człowiekiem!
A mój poprzedni wpis po bandycku usunięty przez rozpanoszonego dygnitarza 6latek vel
sn vel Piotr itd. przypomnę zawierał zdziwienie na temat źródeł odochodów wspomnianych
panów,zapewne uprawiających prostytucję za pośrednictwem Plastusia,albo pozostających
na utrzymaniu rodziców,względnie pensjonariuszy Tworek,lub chałturników telewizyjnych
a w końcu z czegoś żyć trzeba,a zapewne nie z matematyki
4 lip 00:59
sn: noo ty z matematyki na pewno nie zyjesz bo nie masz o niej bladego pojęcia.
4 lip 12:24