Fizyka
Majtas: Witam, mam problem z zadankiem, proszę o pomoc.
Wiatr zachodni wieje z prędkością 2 węzłów. Jacht płynie na północ z prędkością 7 węzłów.
Określ kierunek i prędkość wiatru pozornego.
Wartość prędkości wiatru obliczyłem i wynik jest zgodny z odpowiedziami, gorzej z kierunkiem
ponieważ azymut w odpowiedziach wychodzi A=344 stopnie
(Azymut to kąt między kierunkiem północnym a danym kierunkiem, mierzony zgodnie z ruchem
wskazówek zegara) Czerwony wektor to wektor wiatru pozornego, Zielony wektor wiatru
zachodniego, wektor czarny to wektor prędkości jachtu
Pisałem ten post na stronie fizyki ale pod postem odpisują tylko trolle, jęzeli była by taka
możliwość to proszę o pomoc.
27 cze 10:30
g:

ww − wiatr własny = − prędkość jachtu
wp − wiatr pozorny
|wp| =
√22+72
A = 360 − arctg(2/7) = 344
PS. Tak ostro na wiatr jachty nie pływają. Chyba że na silniku.
27 cze 11:46
Leszek: @Matjak 10:30 owszem pisałeś i otrzymałeś rozwiązanie <23 cze 2016 17:31> tylko, że go nie
zrozumiałeś no ale to już twój problem
27 cze 11:51
Majtas: A dlaczego wektory są tak narysowane ich punkty przyłożenia?
28 cze 22:58
g:

Wektory są tak narysowane, żeby zilustrować wektorową sumę wp = wr + ww.
Równie dobrze można narysować tak jak powyżej.
29 cze 17:39
Jack: @g
ale przeciez tak nie jest suma co narysowales, jesli wychodza z jednego punktu to powinno sie
przeciez zastosowac metode rownolegloboku a nie trojkata.
29 cze 17:47
Mila:

Wychodząc z punktu P możesz dojść do punktu B drogą
w+u albo v
w
→+u
→=v
→
29 cze 19:26
Majtas: Dobra tylko że z waszych rysunków wynika że azymut nie powinien wynosić 344 stopni, jest to
tylko zauważalne z rysunku g ( pierwszego) tylko nie wiem dlaczego są tak przyłożone te
wektory.
1 lip 22:21
Mila:
Wyjaśniałam sumę wektorów Jackowi.
Nie odnosiłam się Majtas do treści Twojego zadania.
Poczekaj na Pana g. Wytłumaczy.
1 lip 23:25
g:

Czuję się wywołany do tablicy.
Azymut: na każdym rysunku wektor wp (wiatr pozorny) wygląda tak samo. Jeśli pasuje Ci
rysunek pierwszy, to pozostałe powinny też.
Rysunki różnią się dlatego, bo raz dodajemy wp = wr+ww, a innym razem wp = ww+wr.
Rysunki wyglądają inaczej, ale wynik dodawania jest ten sam.
Dodaję rysunek, który może Ci wyjaśni sposób sumowania wektorów. Czerwony wektor jest
sumą czarnych.
2 lip 11:41
daras: To jest już chyba wiatrologia super zaawansowana i habilitowana
2 lip 18:30
sn: Dokładnie, Majtas, to tak jak z dodawaniem w matematyce, jest przemienne podobnie jak sumowanie
wektorów:
2 lip 21:00