trójkat wpisany w okrąg
krzysiukomin: trójkąt ABC jest wpisany w okrąg, kątBAC=50 stopni i kątABC=70 stopni. przez wierzchołek C
idzie styczna do okręgu przecinajaca przedłużenie boku AB wpunkcie D. jakie sa miary kątów w
trójkącie BCD
6 sty 16:32
Visu: Ja to narysowalam to wyszło mi:
CBD=110
DCB=30
BDC=40
6 sty 16:39
krzysiukomin: no CBD WIEM skad a z czego wynikaja dwa pozostale
6 sty 16:46
Visu: poniewaz jest wpicany w okrag wiec prosta ACpada pod kątemprostym do stycznej i masz tam kąt
ACB 60 stopni wiec 90−60=30
6 sty 16:54
Visu: ale nie jestem pewna
6 sty 16:54
Visu: albo 110 60 przy stycznej i 10 przy D

kurcze nie wiem... dawno to mialam
6 sty 16:59