całka nieoznaczona
madzik: Oblicz całkę:
∫(sintcost)
2 dt
na początku skorzystałam z:
sin2x=2sinxcosx
więc:
| | 1 | | 1 | |
∫(sintcost)2 dt = ∫( |
| sin2t)2 dt = |
| ∫sin22t dt |
| | 2 | | 4 | |
Dalej zupełnie nie mam na nią pomysłu, próbowałam coś przez części, ale nie bardzo mi
wychodziło
26 cze 20:42
26 cze 20:46
Leszek: Mozna przez czesci i jak otrzymasz calke z cos2(2t) to skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
otrzymasz calke z sin2(2t) i po przeniesieniu otrzymasz tzw wzor rekurencyjny
26 cze 20:50
jc: Po co przez części, jak jest już wynik
26 cze 20:53
Leszek: Metoda rekurencyjna jest b wazna w matematyce i informatyce ,wiec warto jej nauczyc sie
26 cze 20:56
madzik: jc
nie rozumiem tylko twojego przekształcenia sin2 2t, skąd się to bierze?
Leszek
spróbowałam przez części obliczyć całkę ∫sin2 2t dt, wyszło mi 1/4∫(2t−sin2t*cos2t ) dt jak
to dalej rozgryźć?
26 cze 21:04
jc:
cos (α + β) = cos α cos β − sin α sin β
W szczególności
cos 2α = cos
2 α − sin
2 α = 1 − 2 sin
2 α = 2 cos
2 α − 1
| | 1 − cos 2α | | 1 + cos 2α | |
Stąd sin2 α = |
| , cos2 α = |
| |
| | 2 | | 2 | |
26 cze 21:11
Leszek:
sin(2t)= u. czyli. du/dt = cos(2t)*2
sin(2t)=dv/dt czyli v=− cos(2t)/2
0,25 ∫ sin2(2t)dt = 0,25*(−sin(2t)*cos(2t)/2 + ∫2*cos2(2t)dt )=
=0,25*(−sin(2t)*cos(2t)/2 +2*∫(1−sin2(2t))dt ) =
=0,25*(sin(2t)*cos(2t)/2 +2t−
2*∫sin2(2t) dt) i teraz te calke przenosimy na lewa strone
Chyba sie nie pomylilem prosze sprawdzic ,pisze na komorce a to jest klopotliwe
26 cze 21:24
madzik: Super! dziękuję Wam za pomoc!
26 cze 21:35
Mariusz:
Przez części można było liczyć od razu wtedy z tożsamości trygonometrycznych przydaje się
tylko jedynka trygonometryczna co więcej jeśli całkę otrzymano po podstawieniu
to wygodniej wrócić do poprzedniej zmiennej
∫sin
2(x)cos
2(x)dx=∫(1−cos
2(x))cos
2(x)dx
=∫cos
2(x)dx−∫cos
4(x)dx
∫cos
4(x)dx=sin(x)cos
3(x)−3∫sin(x)cos
2(x)(−sin(x))dx
∫cos
4(x)dx=sin(x)cos
3(x)+3∫cos
2(x)sin
2(x)dx
∫cos
4(x)dx=sin(x)cos
3(x)+3∫cos
2(x)(1−cos
2(x))dx
∫cos
4(x)dx=sin(x)cos
3(x)+3∫cos
2(x)dx−3∫cos
4(x)dx
4∫cos
4(x)dx=sin(x)cos
3(x)+3∫cos
2(x)dx
| | 1 | | 3 | |
∫cos4(x)dx= |
| sin(x)cos3(x)+ |
| ∫cos2(x)dx |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
∫cos2(x)dx−∫cos4(x)dx=− |
| sin(x)cos3(x)+ |
| ∫cos2(x)dx |
| | 4 | | 4 | |
∫cos
2(x)dx=sin(x)cos(x)−∫sin(x)(−sin(x))dx
∫cos
2(x)dx=sin(x)cos(x)+∫sin
2(x)dx
∫cos
2(x)dx=sin(x)cos(x)+∫(1−cos
2(x))dx
∫cos
2(x)dx=sin(x)cos(x)+∫dx−∫cos
2(x)dx
2∫cos
2(x)dx=sin(x)cos(x)+∫dx
| | 1 | |
∫cos2(x)dx= |
| (sin(x)cos(x)+x)+C |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
∫sin2(x)cos2(x)dx=− |
| sin(x)cos3(x)+ |
| (sin(x)cos(x)+x)+C |
| | 4 | | 8 | |
28 cze 13:06