rownanie zespolone
6latek: mam taki problem
Przy rozwazywaniu rownanie z2−2z−2 =0 Δ=−4
Wobec tego √−4= ±i√−4
czy moge zapisac ze √−4= ±i√4 ?
Jesli tak to dlaczego ?
26 cze 19:54
jakubs: Policz deltę jeszcze raz
26 cze 19:58
Saizou :
√−4=√−1*4=√−1*√4=√−1*2=2i
26 cze 19:59
Leszek: Zapisz ,∆=−4. To √∆=2i lub √∆=−2i
Idalej z =(2−2i)/2 lub z=(2+2i)/2
26 cze 19:59
Leszek: Ale tutaj ∆=12, chyba ze rownanie jest. z2−2z+2=0 czy tak jest ?
26 cze 20:02
6latek: Czesc

Widze teraz ze jest kilka niewychwyconych bledow
Powinno byc z
2−2z+2=0
Doczytalem i wolno mi tak zapisac bo
√−4=
√4*
√−1 a
√−1= i
26 cze 20:03
6latek: Gorsze sa te rownania kwadratowe o wspolczynnikach zespolonych a nie rzeczywistych
26 cze 20:05
jakubs:
26 cze 20:05
Leszek: Tak jest dobrze ,podobnie Ci napisalem,mozesz dokonac uproszczen
26 cze 20:06
6latek: czyli rozwiazaniami sa z1= 1−i z2= 1+i
26 cze 20:07
Leszek: Tak jest OK
26 cze 20:07
6latek: Wiesz to sa poczatki to zawsze jakies problemy mnostwo pytan.
26 cze 20:08
Leszek: Dla wprawy rozwiaz rownanie z2+3z+3=0 powodzenia ,trening czyni mistrza
26 cze 20:11
Mila:
Δ=√−4=√4i2=2i i stosujesz wzór na pierwiastki równania kwadratowego.
26 cze 20:16
6latek: z
2+3z+3=0
Δ= 9−12=−3
√−3 = +i
√3 (tutaj nie jestem pewien jaki uzyc spojnik ale chyba lub −i
√3
| | −3+i√3 | |
z1= |
| = −1,5+0,5i√3 |
| | 2 | |
| | −3−i√3 | |
z2= |
| = −1,5−0,5i√3 |
| | 2 | |
26 cze 20:18
6latek: dziekuje
26 cze 20:19
6latek: Dobry wieczor
Milu 
A mozesz w tamtym moim poscie wyjasnic swoje rozwiazanie ?
26 cze 20:20
Leszek: OK ,widzisz ze umiesz ,no to jeszcze jeden przyklad 2*z2−2z+1=0
26 cze 20:22
jc: Symbol √a ma dwa znaczenia. W przypadku liczb zespolonych oznacza zbiór,
a nie pojedynczą liczbę. Dlatego, jak nie trzeba, to unikam tego symbolu w tym kontekście.
W prostych przypadkach liczę ręcznie:
z2+3z + 3 = 0
(z + 3/2)2 = 9/4 − 3 = −3/4
z+ 3/2 = ± i √3 /2
z = 3/2 ± i √3 /2
26 cze 20:26
6latek: 2z
2−2z+1=0
Δ= 4−12=−8 to
√−8= i2
√2 lub −i2
√2
| | 2−i2√2 | |
z1= |
| = 0,5−i0,5√2 |
| | 4 | |
z
2= 0,5+i0,5
√2
26 cze 20:27
Leszek: @6latek niestety zle ∆= 4−8 =−4
26 cze 20:38
6latek: jc
| | 3 | |
pomijajac ten brak (−) przed |
| to staram sie zrozumiec to co napisales |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 3 | |
(z+ |
| )2= z2+2*z* |
| + |
| + |
| =0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
26 cze 20:40
6latek: Leszek nie wiem czemu pomyslalem o 12 z poprzedniego przykladu
26 cze 20:41
Leszek: Zdarza sie ,juz moji Profesorowie powtarzali ,ze nie robi bledow ten kto nic nie robi,
Wiec sie tym nie przejmuj i pracuj dalej ,a pozytywne rezultaty napewno beda.
26 cze 20:45
jc: Pomyliłem się, oczywiście w ostatniej linii powinno być: z = −3/2 ± i √3 /2
26 cze 20:48
Jack: @6latek
tez sie biore akurat za zespolone
26 cze 20:52
6latek: czesc

Ja tez ale tez bede wracal do logarytmow i wykladniczej (na razie
26 cze 21:14
jc: Kilka równań dla wprawy:
z2 + z + 1 = 0
z3 = 1
z4 + z2 − 6 = 0
z4 + 5 z2 + 6 = 0
z4 + 5 z2 + 9 = 0
26 cze 21:22
6latek: 1 rownanie to
Drugie rownanie to bedzie przedmiotem nastepnego rozdzialu (pierwiastki z jednosci
to sobie je zostawie
Teraz nastepne rownania dwukwadratowe to mam rozwiazywac na delte ?
26 cze 21:36
6latek: Chociaz to z
3=1
z
3−1=0
(z−1)(z
2+z+1)=0
| | √3 | | √3 | |
z0=1 i z poprzedniego zadania z1= −0,5+i |
| z2= −0,5−i |
| |
| | 2 | | 2 | |
26 cze 21:42
6latek: z
4+z
2−6=0
Δ= 1
2+24=25
| | −1+5 | |
z12= |
| = 2 to z1= √2 lub =−√2 |
| | 2 | |
z
22=−3 to z
2= i
√3 lub −i
√3
26 cze 21:49
6latek: Pozwolisz ze pozostale zrobie juz jutro
26 cze 21:52
Jack: @6laku, nie rozumiem metody jak to robisz...
wezmy np z
2 + z + 1
ja to sobie za pomoca Δ rozpisze zeby mi bylo latwiej.
Δ=1 − 4 = −3
√Δ =
√−3 =
√3 * i2 = i
√3
| | −1−i√3 | | i√3 | |
z = |
| = −0,5 − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −1+i√3 | | i√3 | |
z = |
| = −0,5 + |
| |
| | 2 | | 2 | |
no niby wyniki te same...
26 cze 21:54
jc: Jak na razie, świetnie (zgubiło się i w jednym miejscu, ale to to usterka w druku)
26 cze 22:13
6latek: z
4+5z
2+6=0
Δ=25−24=1
| | −5−1 | |
z12= |
| = −3 to z=i√3 lub −i√3 |
| | 2 | |
| | −5+1 | |
z22= |
| = −2 to z2= i√2 lub −i√2 |
| | 2 | |
z
2+5x+9=0
Δ=25−36=−9
√−9= i3 lub −i3= 3ilub −3i
Do tej pory bylo prosto teraz musze wyciagnac pierwiastek kwadratowy z liczby zespolonej
No to wyciagamy
a=−2,5 b=−1,5 <0
| | −2,5+√(−2,5)2+(−1,5)2 | | 2,5+√(−2,5)2+(−1,5)2 | |
z1=± (√ |
| −i√ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
z
1=± (
√3−i
√5,5)
| | −5+3i | |
z22= |
| = −2,5+1.5i b>0 to |
| | 2 | |
| | −2,5+√(−2,5)2+1,52 | | 2,5+√(−2,5)2+1,52 | |
z2= ±(√ |
| +i√ |
| |
| | 2 | | 2 | |
z
2= ±(
√3+i
√5,5
27 cze 09:22
6latek: Teraz zauwazylem ze napisalem zle

Jak ja to liczylem przciez
√8,5≠8,5 (a ja tak policzylem

bedzie
| | √8,5−2,5 | | √8,5+2,5 | |
z1= ±( |
| −i |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | √8,5−2,5 | | √8,5+2,5 | |
z2=±( |
| +i |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
27 cze 09:42
bezendu:
Z czy x ? Zdecyduj się czy zespolone czy rzeczywiste

A po dwa z
4+5z
2+9=0
Δ=−11
27 cze 11:24
1^@: 6latku z jakich książek się uczysz?
27 cze 11:39
jc: @6latku, pokażę Ci inne rozwiązanie.
z4 + 5z2 + 9 = (z2 + 3)2 − z2 = (z2 − z + 3)(z2 + z + 3)
z2 − z + 3 = 0, z = (1 ± i √11)/2
z2 + z + 3 = 0, z = (−1 ± i √11)/2
Porównaj, sprawdź, ktoś z nas się pomylił (może ja?). Spróbuj podobnie rozwiązć
takie równania:
z4 + 4 = 0
z4 + z2 + 1 = 0
z4 + 5z2 + 16 = 0
27 cze 12:12
6latek: Witam wszystkich

jakie ja dzisiaj babole strzelam
Oczywiscie ze ma byc (−11) . Chyba zaczne liczyc na kartce papieru zamiast w pamieci
Skoncze jak wroce z pracy
Do kolegi ktory pytal o ksiazki
1.Wlodzimierz .Mostowski Rozwiazywanie rownan algebricznych (stara
2. Witold Janowski Jerzy Kaczmarski LIczby i zmienne zespolone (1974
3. Pewnie bede korzystal z kursow
Wiesz ja nie jestem studentem ale dobrze jest poznac te liczby
27 cze 12:51