Saizou :
skoro przez pierwsze 24 miesiące nie spłacał to kwota tylko rosła, tzn
(1,03)
24*6000=12 196,7646=K
0
i teraz zaczynamy spłacać (w zależności od kapitalizacji, przyjmujemy kapitalizację z góry)
x− wysokość równej raty
1,03*K
0−x=K
1 po pierwszej racie
1,03*K
1−x=K
2 po drugiej racie
....
1,03*K
36−x=0 po 36−tej racie (czyli spłaciliśmy kredyt, czyli 0 )
czyli uzyskujemy
1,03
36K
0−x*∑
n=134 [1,03
n] −x =0
| | 1−(1,03)34 | |
1,0336*K0−x*1,03* |
| −x=0 |
| | 1−1,03 | |
35 349,6185 −60,462x=0
x=584,658≈584,69 zł
(jak się nie pomyliłem)
a odsetki to 12 196,7646−6000=6 196,7646≈6 196,76 zł