Algebra
Zosia: Obliczyć w Z7: 2133 + 4*3−1 Bardzo proszę o odpowiedź
26 cze 19:45
Saizou :
policzmy najpierw ile to
3−1=4 (bo to jest grupa z dodawanie, a szukamy elementu odwrotnego do 3,
czyli z aksjomatów grupy mamy 3+a=0→a=−3→a=4)
2133+4*4=2133+24
22=4
23=8=1 stąd
24=23*2=1*2=2
...
2133=2132*2=(23)44*2=1*2=2
zatem wynik to 2+2=4
26 cze 20:04
Mila:
3−1 w Z7:
3*5=15=1(mod7)
26 cze 20:32
Saizou :
a to Z7 nie jest z dodawaniem ?
26 cze 20:41
Mila:
Ja bym tak rozwiązała:
23=8≡1(mod7)
3−1=5 w Z7
(23)44*2+4*5≡(1*2+6) (mod7)≡1(mod7) popraw zapisy
26 cze 20:48
Saizou :
mi się tylko rozchodzi o to, że (Z7, działanie) jest grupą, zarówno z dodawaniem jak i
mnożeniem,
więc element 3 jest odwracalny, za względu na obydwa działania. Ale jakie jest tutaj działanie
?
26 cze 20:49
Mila:
7 jest liczbą pierwszą, to ( chyba ) Z7 jest ciałem.
Poczytaj w algebrze, nie mam w domu (gdzieś wyparowała)
26 cze 21:10
Mila:
ICSP pomocy teoretycznej?
26 cze 21:11
Saizou : Owszem jest, ale jest też grupa, bo jest ciałem. Wiec w zależności od działania trzeba to
rozwiązać.
Ale chyba masz rację że musi być z mnożenie, bo bez sensu było by 4*3−1
26 cze 21:56