geometria analityczna
★★★: Przez krawędź płaszczyzn: 6x − y + z = 0 i 5x + 3z − 10 = 0 poprowadzić płaszczyznę
równoległą do osi OX
26 cze 15:23
jc:
6(5x + 3z − 10) − 5(6x − y + z) = 0
5 y + 13 z − 60 = 0
26 cze 16:25
Mila:
II sposób:
k
→ wektor kierunkowy prostej
6x−y=−z
5x=−3z+10
| | 3 | | −18 | |
6*(− |
| z+2)+z=y⇔y= |
| z+12+z |
| | 5 | | 5 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z=0+t
| | 3 | | 13 | |
Wektor kierunkowy prostej: [− |
| ,− |
| ,1] || [−3,−13,5] |
| | 5 | | 5 | |
k
→=[−3,−13,5]
π: By+Cz+D=0 , P=(2,12,0) ∊prostej, zatem i do płaszczyzny π⇔D=−12B
[0,B,C] o [−3,−13,5]=0
−13B+5C=0
5y+13z−60=0
26 cze 17:24
jc: Może jednak wyjaśnię. We wzorze płaszczyzny równoległej do osi X nie powinno być x.
Każdą płaszczyznę zawierającą przecięcie płaszczyzn
Ax+By+Cz+D=0
A'x+B'y+C'z+D'=0
możemy zapisać w postaci k (Ax+By+Cz+D) + m (A'x+B'y+C'z+D') =0, (km) ≠ (0,0).
26 cze 17:41
Mila:
Witaj kolego JC . Nasza gwiazdka nie interesuje się naszymi pomysłami.
27 cze 19:28