Geometria analityczna
jakub231: Napisz rownanie okregu opisanego na trojkaιcie o wierzchołkach A =
(5, −4), B = (6, −1), C = (−2, 3). Zbadaj wzajemne polozenie tego
okręgu oraz jego obrazu w symetrii osiowej względem prostej
3x+4y+26=0
Chciałbym aby ktoś mi pomógł bo wychodzą mi strasznie dziwne wyniki.
Więc najpierw wyznaczam środek okręgu do którego należą punkty A B C
z obliczeń wychodzi że ten okrąg ma środek w punkcie P(4,2)
Dalej do prostej 3x+4y+26 znajduje prostą prostopadła przechodząca przez punkt (4,2).
Potem znajduje miejsce przecięcia Tych dwóch prostych przyjme że jest to punkt K.
To wtedy Wektor PK jest równy wektorowi KP'. z tego wyznaczam P'(środek okręgu po
przekształceniu)
Znając środki okręgów tworze układ 2 równań składający się z równań okręgów o środku P i P', i
dostaje odpowiedź jak on względem siebie są położone.
Jeżeli mój tok rozumowania jest dobry to już przy obliczaniu punktu przecięcia się prostych
prostopadły wychodzi starsznie dziwny ten punkt(−94/25,47/6)
26 cze 15:04
Janek191:

A =( 5, −4) B = ( 6, −1) C = ( − 2, 3)
(x − a)
2 + ( y − b)
2 = r
2
więc
( 5 − a)
2 + ( − 4 − b)
2 = r
2
( 6 − a)
2 + ( − 1 − b)
2 = r
2
( − 2 − a)
2 + ( 3 − b)
2 = r
2
25 − 10 a + a
2 + 16 + 8 b + b
2 = r
2
36 − 12 a + a
2 + 1 + 2 b + b
2 = r
2
4 + 4 a + a
2 + 9 − 6 b + b
2 = r
2
1) a
2 − 10 a + b
2 + 8 b + 41 = r
2
2) a
2 −12 a + b
2 + 2 b + 37 = r
2
3) a
2 + 4 a + b
2 − 6 b + 13 = r
2
1) − 2)
2 a + 6 b + 4 = 0 / : 2
a + 3 b + 2 = 0
a = − 3 b − 2
=======
2) − 3)
− 16 a + 8 b + 24 = 0 / : 8
− 2 a + b + 3 = 0
więc
−2*( − 3 b − 2) + b + 3 = 0
6 b + 4 + b + 3 = 0
7 b = − 7
b = − 1
=====
a = − 3*(−1) − 2 = 1
==============
S = ( 1 , − 1)
=========
26 cze 15:47
Jack:
Srodek mozna tez znalezc w inny sposob, a mianownicie srodek okregu opisanego na trojkacie
znajduje sie w punkcie przeciecia symetralnych jego bokow. zatem znajdzmy 2 symetralne.
26 cze 15:58
malineczka : CZyli jeżeli chce odejmować stronami to np: 1)−2) a potem 2)−3), bo jak ja odejmowałem 2)−1)
2)−3) to dostałem inny wynik
26 cze 15:59
Janek191:

r
2 = 1 − 10 + 1 − 8 + 41 = 43 − 18 = 25
r = 5
===
3 x + 4 y + 26 = 0
S = ( 1 , − 1)
4 y = − 3 x − 26
Prosta prostopadła
===============
Punkt wspólny tych prostych
| | 3 | | 26 | | 4 | | 7 | |
− |
| x − |
| = |
| x − |
| / * 12 |
| | 4 | | 4 | | 3 | | 3 | |
− 9 x − 78 = 16 x − 28
25 x = − 50
x = − 2
====
| | 4 | | 7 | | 8 | | 7 | |
y = |
| *(−2) − |
| = − |
| − |
| = − 5 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
=========================
S
1 = (− 2, − 5 )
==============
zatem
| 1 + x | | −1 + y | |
| = − 2 i |
| = − 5 |
| 2 | | 2 | |
1 + x = − 4 i − 1 + y = − 10
x = − 5 i y = − 9
S ' = ( − 5, − 9 )
===========
r = 5
I S S 'I
2 = ( − 5 − 1)
2 + ( − 9 + 1)
2 = 36 + 64 = 100
I S S ' I = 10 = 2 r
więc okręgi są styczne w punkcie S
1 = ( − 2, − 5)
26 cze 16:10
Mariusz:
Na podstawie danych wierzchołków długości boków
Z twierdzenia cosinusów cosinusy kątów w trójkącie
Z jedynki trygonometrycznej sinusy kątów
Z twierdzenia sinusów długość promienia
Długość promienia to odległość od środka okręgu do jednego z wierzchołków trójkąta
26 cze 16:22