płaszczyzny
inżynier: nie wiem jak zacząć
Wyznacz płaszczyznę leżącą w odległości 3√2 od punktu −1,0,2 prostopadłą do płaszczyzn
x+y+2z−5 oraz 3x−y+z=0
26 cze 12:08
jc: Szukana płaszczyzna jest rozpięta przez wektory normalne danych 2 płaszczyzn.
Równanie parametryczne:
x = −1 + s + 3t
y = + s − t
z = 2 + 2s + t
Pozbywamy się parametrów i mamy równanie ogólne:
x+3y = − 1 + 4s
y + z = 2 + 3s
3(x+3y) − 4(y+z) = −11
3x + 5y − 4z + 11 = 0
26 cze 12:25
g:
u = [1,1,2]T i v = [3,−1,1]T to wektory normalne do płaszczyzn. Ich iloczyn wektorowy w:
w = u x v
wyznacza wektor normalny do płaszczyzny szukanej. Równanie tej płaszczyzny to:
wT ([x,y,z]T − [−1,0,2]T) = 0
26 cze 12:28
jc: Ojej, trzeba jeszcze przesunąć o wektor (3/5)(3,5−4).
Podstaw punkt (3/5)(3,5−4)+(−1,0,2) i zamień 11 na nową liczbę.
26 cze 12:31
Mila:
P=(−1,0,2)
n
1→=[1,1,2]
n
2→=[3,−1,1]
n
→=[1,1,2] x [3,−1,1]=[3,5,−4]
π:
3x+5y−4z+D=0
d(P,π)=3
√2
| |3*(−1)+5*0−4*2+D| | |
| =3√2 |
| √32+52+42 | |
|−11+D|=3
√2*
√50
|D−11|=30
D−11=30 lub D−11=−30
D=41 lub D=−19
π
1: 3x+5y−4z+41=0
π
2: 3x+5y−4z−19=0
26 cze 18:40
Mila:
Koledzy liczą nowocześnie, ja po staremu.
26 cze 18:41