matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Gromu:
Obliczyć pochodną f'
y
dla f(x,y) = F (x
3
+2y
2
−3,x/y
2
) Jak to rozwiązać, wiem, że trzeba skorzystać z reguły łańcucha f'
y
= F'
u
* g'
y
+ F'
v
* h'
y
u = g (x, y) = x
3
+2y
2
−3 v = h (x,y) = x/y
2
Ale jak policzyć F'
u
i F'
v
?
26 cze 10:50