matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie Bernoulliego
zaxowy:
Witam, mam problem z tym zadaniem, czy może ktoś sprawdzić czy mam dobry tok rozumowania
dy
y
y
3
+
=
dx
2(x+1)
x−2
z=y
−2
y
−1/2
1
y'=−
z
−1/2
z'
2
y
3
=z
−3/2
po skróceniu podstawieniu i podzieleniu wychodzi mi:
1
z
z' −
=
x+1
x+1
następnie z wyszło z=C(x)(x−2) z'= C'(x)(x−2) + C(x) Po podstawieniu wyszło
1
C'(x)=
(x−2)(x+1)
1
A
B
=
+
(x−2)(x+1)
x−2
x+1
1
A=
3
1
B= −
3
Czy wszystko jest dobrze? Mógłby ktoś to sprawdzić?
25 cze 22:46
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick