oblicz całkę
Michalina: oblicz całkę ∭zdxdydz gdzie K zawiera punkt (0,0,−√8)
oraz jest ograniczone
x2+y2+z2=8, z2=x2+y2
jak wyznaczyć przedziały całkowania
25 cze 21:18
Leszek: co to jest K , gdzie on ma należeć ?
25 cze 21:37
Michalina: K to obszar całkowania
25 cze 21:42
g: Innymi słowy z2=4 oraz x2+y2=4, czyli że K to są dwa okręgi.
Chyba nie tak miało być.
25 cze 22:10
Michalina: co ty za głupoty piszesz. obszarem jest kula i stożek
25 cze 22:20
Leszek:

patrząc na rysunek w płaszczyznie ZX coś się nie zgadza , bowiem wydaje się że
bryłą jest stożek z czaszą
25 cze 22:21
Qulka: skoro K zawiera ten punkt na dole to jest to kula z wydrążoną parabolidą
25 cze 22:27
Qulka: i po prostu trzeba policzyć jej objętość
25 cze 22:34
Leszek: z wydrążonym stożkiem z wieczkiem w kształcie czaszy
| | 4π√83 | |
wobec tego od objętości kuli Vk= |
| należy odjąć objętość tej bryły |
| | 3 | |
w kształcie stożka
V
st= ∫ ∫ dxdy[
√8−(x2+y2)−
√x2+y2]
D
D; x
2+y
2 =8 we współrzędnych biegunowych r ∊ <0;
√8> i φ ∊ <0 ;2π >
25 cze 22:36
Leszek: SORRY r ∊ <0, 2>
25 cze 22:41
25 cze 23:00
Michalina: tylko zwróćcie uwagę na to ze tam jest całka do policzenia a nie objętość
całka to∭z dxdydz
25 cze 23:55
Qulka: to do tych obliczeń w linku w pierwszej linijce pod obrazkiem 40 zamiast [z] wstaw [z2/2] i
policz
26 cze 00:10
jc: Kula ma promień R=2
√2. Czasza zaczyna się na wysokości R/
√2. Pole czaszy
wynosi 2πR (R−R/
√2) i stanowi 2πR
2 (1−1/
√2)/(4πR
2)= (1−1/
√2)/2 część sfery.
Objetość takie wycinka wynosi więc
| | 2−√2 | |
V = 4/3 π R3 (1−1/√2)/2 = |
| π R3 |
| | 3 | |
26 cze 00:16
jc: Też dopiero teraz zauważyłem z pod całką

To może lepiej od razu rozwiązać ogólniejsze zadanie:
Na jakiej wysokości leży środek masy rożka o kącie rozwarcia równym α ?
Rachunek podobny, a wynik z parametrem i można się cieszyć zmieniając jego wartość.
26 cze 00:20
piotr: ∫02π ∫02 ∫π/4π r2sinφ cosφ dφ dr dθ
26 cze 00:29
jc: powinno być r3 zamiast r2
26 cze 00:33
piotr: poprawka:
∫02π ∫02 ∫π/4π r3 sinφ cosφ dφ dr dθ = −2π
26 cze 00:37
jc: Ojej, autor wymysli, żeby policzyć kulę z wydrążonym stożkiem ... skąd taki pomysł.
Czy całkowanie względem r nie powinno się zakończyć na √8 ?
26 cze 00:48
piotr: Dzięki jc, teraz już poprawnie:
∫02π ∫π/4π ∫0√8 r3 sin(φ) cos (φ) dr dφ dθ = −8π
26 cze 09:50
Michalina:

cały czas wydaje mi się ze jest źle bo równanie x
2+y
2=z
2 opisuje stożek do góry i do dołu
więc nadal myślę że rozpatrujemy stożek z sferycznym denkiem gdzie θ=(3/4π, π) φ=(0,2π) i
jakieś r
26 cze 09:58
Leszek: A gdzie u Ciebie jest sfera ? ,oraz z =√x2+v2 to wspolrzedna (z) jest wieksz od 0
26 cze 10:46
piotr: ∫02π ∫0π/4 ∫0√8 r3 sin(φ) cos (φ) dr dφ dθ = 8π
∫02π ∫3π/4π ∫0√8 r3 sin(φ) cos (φ) dr dφ dθ = −8π
26 cze 11:02
g: Określanie obszaru K równaniami powierzchni ograniczających może prowadzić do nieporozumień.
Czy nie lepiej napisać że K to obszar spełniający obie nierówności:
x2+y2 ≤ 4
x2+y2+z2 ≤ 8
26 cze 12:16
Michalina: jest sfera wyraźnie opisana tym równaniem x2+y2+z2=8 oraz stożek opisany tym z2=x2+y2
26 cze 15:55
Michalina:

r dużej sfery wynosi
√8. Niebieski punkt to (0,0,−
√8)
r czerwone przecięcie sfery i stożka to
x
2+y
2=8−x
2−y
2
r=2
θ odczytane z rysunku to 3/4π do π
całka wygląda tak
∭rcosθ r
2sinθ dθdφdr gdzie granice całkowania to r(0,2) θ(3/4π, π) φ(0,2π)
po przecałkowaniu wychodzi mi −4π
√2
@LESZEK
zwróć uwagę że z=
√x2+y2 oraz z=−
√x2+y2
26 cze 16:30
Michalina: sorry wyszło −2π
26 cze 16:39
Leszek: Tresc zadania nie jest zbyt jednoznacznie napisana ,czy jest to calka
∫∫∫zdxdydz
? I do obszaru calkowania nalezy p. K
Wowczas wydaje mi sie ze chodzi o objetosc bryly ,czyli kuli z wydrazonym stozkiem
Ale moge sie mylic ?
26 cze 17:10
jc: Tak, jak piszesz, tylko to nie jest obkętość, a moment.
26 cze 17:15
Leszek: Jaki moment bezwladnosci czy statyczny ,w obu musi byc podana os ,a tego w tresci zadania
nie ma.
A moze chodzi o tensor momentu bezwladnosci ,ale to tylko nasze domysly,tresci zadan
matematycznych powinny byc podawane precyzyjnie .
26 cze 17:56
jc:
∫∫∫ z dxdydz / ∫dxdydz = z−towa składowa środka masy
Jeśli weźmiemy rożek o rozwartości 2α (z dziubkiem skierowanym w dół),
to środek masy znajdzie się w punkcie
α = 2π, cała kula, z=0
α = π, półkula, z= (3/8)R
26 cze 18:22
Michalina: Co wy za głupoty wypisujecie. Polecenie ejst obliczyć całkę ∫∫∫z po obszarze K ograniczonym
sferą i stożkiem zawierającym punkt ww.
26 cze 18:38
jc: Przecież masz już wynik: −2π. Do czego Ci ta całka potrzebna?
26 cze 18:46
Leszek: Szanowna p.Michalino punkt
K(0,0,−√8) nie jest obszarem ,jak punkt moze miec obszar czyli
powierzchnie. Prosze nie obrazac piszacych tylko pisac poprawnie i logicznie
tresci zadan,Matematyka jest nauka logiczna i scisla o tym nalezy pamietac.
Obszar. D. x2+y2= 4 ,moje wpisy z dnia 25 czerwiec uwazam za poprawne.
26 cze 18:55
Michalina: a kto pisze że punkt jest obszarem. Napisane jest wyraźnie że ograniczone obszarami a te
obszary zawierają punkt
26 cze 19:09
Leszek: Na Pani rysunku z godziny 16,30 p K nie nalezy do obszaru calkowania ,bo obszar
calkowanie jest plaski a nie platem powierzchni bo wowczas inaczej powinna byc tresc
zadania.
26 cze 19:25
piotr: ∫−22 ∫−√4−x2√4−x2 ∫−√−x2−y2+8√x2+y2 z dz dy dx = −8π
26 cze 19:40
Leszek: Jezeli to jest bryla ,a tak sie wydaje to wynik dla objetosci musi byc dodatni.
26 cze 19:43
Michalina: przecież to jest wyraźnie obszar stożka z sferycznym dnem zawierającym niebieski punkt. Na
czerwono zaznaczyłem promień stożka
26 cze 19:47
Michalina: to nie jest objętość tylko całka ∫∫∫z
26 cze 19:53
piotr: całkujemy po obszarze znajdującym się poniżej płaszczyzny XY, a więc z<0 stąd wynik ujemny
26 cze 21:08
bezendu:
Qulka co to za zbiór ? Możesz podać link ?
27 cze 00:15