objętość ograniczona krzywymi
Michalina: objętość ograniczona krzywymi
z=x2+y2
z2=x2+y2
rozumiem że jest to paraboloida na zewnątrz ograniczona stożkiem po wewnątrz.
Należy dobrać przedziały całkowania dla r, z i ∅
∅=0, 2π
co z r i z?
całka będzie wyglądać tak:
∭r dzd∅dr ?
25 cze 21:13
Leszek:

∫ ∫ dxdy[
√x2+y2−(x
2+y
2)]
D
zastosuj współrzędne biegunowe
D : r ∊ <0;1> φ ∊<0 ; 2π>
25 cze 21:35
Michalina: skąd r od 0 do 1?
25 cze 21:42
Leszek: popatrz na rysunek w płaszczyznie XZ ; z=|x| i z= x2 => x=0 lub x=1 lub x=−1
obszar D : x2 +y2 = 1
25 cze 21:59
piotr: | | π | |
V= ∫02π ∫01 (r2−r3) dr dθ = |
| |
| | 6 | |
26 cze 11:36
piotr: | | π | |
∫−11 ∫−√1−x2√1−x2 ∫x2+y2√x2+y2 1 dz dy dx = |
| |
| | 6 | |
26 cze 11:40
Michalina: @piotr
skąd ci się wzięło pod całką r2−r3? Powinno być r−r3 i wtedy wychodzi π/2
26 cze 17:04
Michalina: sorry racja powinno być r2−r3 po jakobian nie wziąłem za nawias
26 cze 17:09