algebra
bartman23: 1. Udowodnij równość:
|z2| = |z*|2
gdzie z = l. zespolona a z* − sprzężenie
2. Proszę znaleźć wektor w będący kombinacją liniową wektorów u i v i ortogonalny względem
iloczynu skalarnego
g(u,v) = Tr(uT * v) do wektora u
Wskazówka: wektora w należy poszukać w postaci w = v − αu, gdzie α jest l. rzeczywistą, którą
należy wyznaczyć z warunku ortogonalności u i w.
25 cze 19:57
bartman23: wektory; uT = (1, −1, 1)
vT = (1, 0, 1)
25 cze 20:00
jc: 1. Równośc wynika z definicji |z| = ( z z*)1/2 oraz z prawa (zw)* = z*w*
|z|2 = zz*, |z2|2 = (z2)(z2)* = z z z* z* = z z* z z* = (|z|2)2, czyli |z2|= |z|2
|z*|2 = z* (z*)* = z* z = |z|2.
25 cze 20:15
bartman23: a drugie jc znasz?
25 cze 20:28
bartman23: pomoże mi ktoś z drugim?
25 cze 21:30
g: Co to znaczy ortogonalny względem iloczynu skalarnego?
Iloczyn skalarny jest skalarem.
25 cze 21:39
jc: w = v − au
0 = g(u, v − a u) = g(u,v) − a g(u,u)
a = g(u,v) / g(u,u)
w = v − [g(u,v) / g(u,u)] u
25 cze 21:39
jc: @g: W danej przestrzeni liniowej można okreslić wiele iloczynów skalarnych.
Wektory są orotgonalne względem rozpatrywanego iloczynu, jeśli iloczyn
wektorów (właśnie ten rozptrywany) jest zerem.
25 cze 21:58