zadanko
Arczi321: Oblicz piąty wyraz ciągu an= 1−3n/1−3
25 cze 18:50
6latek: W miejsce n wstawiasz 5 i masz
25 cze 18:55
jc: Po co dzielisz przez jeden?
an = −2 + 3n, a5 = −2+3*5 = 15−2=13
25 cze 18:56
Leszek: Prosze napisac porawny wzor ,bo ten oznacza dzielenie przez 1−3 ,dziwne ?
25 cze 18:57
jc: @6latku, a o kolejności działań to już zapomniałeś?
25 cze 18:58
jc: @Leszek, w którek klasie uczą kolejności wykonywania działań?
Najpierw mnożenie i dzielenie (kolejno od lewej do prawej), a potem dodawanie
i odejmowanie (od lewej do prawej).
7−2−1 = 5−1=3, 8*3/2 = 24/2 = 12, 3*4+5=12+5=17, 1/2−1/3=1/6, ...
25 cze 19:01
Leszek: @jc skad u Ciebie ten wzor , a moze osoba piszaca nie napisala w mianowniku wyrazenia
(1−3n), byloby logiczne i ciekawiej niz a =−2+3n ,nie wiemy tego i dlatego prosilem
O prawidlowy wzor,chociazby napisany slownie .
25 cze 19:10
6latek: Przyjalem ze w mianowniku jest 1−3 =−2 (co bardzo tez mi sie nie podoba bo
przciez autor zadania nie ma chyba ucznia za durnia
No ale skoro tak napisane to ....
25 cze 19:14
jc: 1−3n/1−3 = 1−3n−3 = −2 − 3n, no faktycznie, też coś pomyliłem (może nie lubię tylu minusów).
Pewnie byłoby ciekawiej inaczej, cóż kiedy jest tak. Może faktycznie zabrakło nawiasów.
25 cze 19:19
Leszek: Nie obrazajmy sie wzajemnie bo to forum nie jest do tego,za mnie jakis typ podszywa sie na
czesci
fizycznej tego forum , jest to nieetyczne tak samo jak wytykanie innym bledow popelniajac je
samemu .Juz raz pisalem , ze ten edytor na duzo do zyczenia ,znam duzo lepsze ,ale uzywajac
Ten edytor nalezy sie liczyc z pewnymi bledami
Nie robi bledow ten ,kto nic nie robi .Zapewne p.Profesor ktorego spotkales Ci to
powiedzial ,bo Profesorowie mowili mi to wielokrotnie .
25 cze 19:23
Mila:
Arci ułamki piszemy za pomocą dużej litery U.
U {licznik} {mianownik} bez spacji
Możesz też zapisać ułamek stosując nawiasy:
| | 2x+1 | |
(2x+1)/(4x+2) ⇔ |
| |
| | 4x+2 | |
25 cze 19:29
Leszek: Sorry za te uwagi ,ale dla wszystkich uzytkownikow tego forum bedzie przydatne jak
beda pokazywane poprawne coraz lepsze rozwiazania danego zadania ,przeciez tego
oczekuja osoby piszace na forum zadania.
25 cze 19:36
jc: Przepraszam za niepotrzebne i głupie uwagi. Po prostu zbyt często widzę, jak uczniowie
zapominają o nawiasach, a pokazując, że domyślamy się o co chodzi, pokazujemy,
że nawiasy nie są potrzebne.
25 cze 19:52