homomorfizmy, rzutowanie
algebra: 1. Znaleźć macierz odwzorowania L(x,y,z) : (y−x, 3x−2z, 2x+y−z) z R3 w R3, jeśli w
dziedzinie przyjmujemy bazę d1=[1,2,3], d2=[0,2,1], d3=[3,1,1] a w przeciwdziedzinie bazę
p1=[2,0,1], p2=[1,1,1] p3=1,0,3]. Sprawdź, czy L jest epimorfizmem, monomorfizmem.
2. Dla jakich wartości a,b zespolonych odwzorowanie przestrzeni wektorowych nad C L: C3
(x,y,z)−>(2ax−3by, x−y+abz) C2 jest homomorfizmem, monomorfizmem, epimorfizmem?
3. Znaleźć macierz w bazie kanonicznej endomorfizmu płaszczyzny R2 będącego rzutowaniem
prostopadłym na prostą o równaniu y=x.
25 cze 17:03
jc:
L(x,y,z) = (y−x, 3x−2z, 2x+y−z) (równość, nie dwukropek)
d1=(1,2,3), d2=(0,2,1), d3=(3,1,1)
p1=(2,0,1), p2=(1,1,1), p3=(1,0,3)
e1 = (1,0,0) = 3/4 p1 − 1/4 p3
e2 = (0,1,0) = p2 − e1 − e2 = ... wyraź przez p1, p2, p3
e3 = (0,0,1) = 2/5 p3 − 1/5 p1
L(d1) = L(1,2,3) = (1,−3,1) = e1 − 3 e2 + e3 = A p1 + B p2 + C p3
wylicz A, B, C
Liczby A, B, C utworzą pierwszą kolumnę szukanej macierzy
Potem rozpisz L(d2) i L(d3). Otrzymasz drugą i trzecią kolumnę macierzy.
25 cze 18:54
algebra: ok, dziękuje. a jak sprawdzić czy jest to epimorfizmem?
25 cze 19:21
jc: A możesz przypomnieć, co to znaczy?
25 cze 19:23
algebra: z tego co pamiętam, miało to coś wspólnego z odwzorowaniem "na"
25 cze 21:36
jc: L(x,y,z) = (y−x, 3x−2z, 2x+y−z)
L(2, −1 ,3) = ( −3 ,0, 0)
L(1, 1 ,3) = ( 0 ,−3, 0)
L(2, 2 ,3) = ( 0 , 0, 3)
Widać, że kazdy wektor w R3 jest obrazem pewnego wektora.
Zatem mamy przekształcenie "na".
A jeśli monomorfizmy oznacza przekształcenie różnowartościowe, to
wystarczy sprawdzić dla jakich wektorów L(x,y,z) = (0,0,0).
Jeśli będzie tylko jeden taki wektor, to przekształcenie będzie różnowartościowe.
y−x =0
3x−2z=0
2x+y−z =0
x=y=z=0
25 cze 21:50