Zadania Geometria
Arczi321: 1) Liczy 1, 2a+2, a+6 tworzą ciąg arytmetyczny. Podaj jakie powinno być a?
2) Oblicz piąty wyraz ciągu an= 1−32/ 1−3
3) Liczby 4,x,9 są kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego. Oblicz wartość x
4 ) Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych
5) Oblicz log4 8 + log4 2
6) Oblicz log8 16 + 2
25 cze 15:09
6latek: | | 2a+2 | |
1) |
| = 1+a+6 rozwiaz to |
| | 2 | |
2) brakuje n
3) x=
√4*9
25 cze 15:23
6latek: 5) w pamieci =2
| | 1 | |
6) mozna rowniez w pamieci = 3 |
| |
| | 3 | |
ale mozesz rozpisac to tak
| | 1 | | 4 | |
log816= log2324= 4* |
| log22= |
| |
| | 3 | | 3 | |
25 cze 15:27
6latek: 5)
a1=10
an=99
policz ile jet wyrazow n i wzor na sume
25 cze 15:39
Arczi321: cieńki z matmy jestem dlatego tutaj o radę piszę.
25 cze 17:31
Mila:
1)
Liczby: 1, 2a+2, a+6 tworzą ciąg arytmetyczny. Podaj jakie powinno być a?
4a+12=a+7
3a=−5
25 cze 20:50
Mila:
3)
Liczby: 4,x,9 są kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego. Oblicz wartość x
x2=4*9
x2=36
x=6 lub x=−6 nie odpowiada warunkom zadania, bo ciąg jest rosnący.
odp.
x=6
25 cze 20:52
Mila:
4 )
Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych :
a
1=10
r=1
a
n=99
n=90 − tyle jest liczb naturalnych dwucyfrowych
| | 10+99 | |
S90= |
| *90=109*45=.. |
| | 2 | |
25 cze 20:56
Mila:
5) Oblicz:
log
4 8 + log
4 2 =log
4(8*2)=log
4(16)=2 bo 4
2=16
6) Oblicz:
| | log2(16) | |
log8 16 + 2= |
| +2= |
| | log2(8) | |
25 cze 21:00
Mila:
Drugie zadanie źle przepisałeś.
25 cze 21:00
Mariusz:
2a+2=1+r
2a+2=a+6−r
4a+4=a+7
3a=3
a=1
x=4q
4q
2=9
x=6
28 cze 12:37