rownanie rozniczkowe rzedu pierwszego
dramat: rónanie rózniczkowe rzedu pierwszego
x2y'−2xy=3y
Jakas wskazówka? nie moge tutaj normalnie rozdzielic zmiennych, otrzymuje zawsze postac z t
uzaleznionym od x
25 cze 14:52
jc: Myślę, że autor zadania użył litery x zamiast t
25 cze 15:07
dramat: chodzi mi o to ze nie moge normalnie rozdzielic zmiennych
25 cze 15:09
dramat: na poczatku liczylem tak
x
2y'−2xy=3y / :x
2
| | y | |
następnie podstawienie za t= |
| |
| | x | |
y=tx
y'=t'x+t
no i ostat5ecznie dochodze do postaci
25 cze 15:12
jc: W czym problem?
x2 y' = (2x+3)y
y' /y = (2x+3)/x2
25 cze 15:15
dramat: ech, nie pomyslalem zeby wyciagac y, ale dzieki!
25 cze 15:34