l. zespolone
bartman23: Proszę podać (w postaci trygonometrycznej) wartości wszystkich, istotnie rożnych liczb
zespolonych z spełniających równanie: z3 = −1 + i
25 cze 14:46
Mila:

z=
3√−1+i
v=−1+i
|−1+i|=
√2
| | | | | |
zk=6√2*(cos |
| +i sin |
| ), k=0,1,2 |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
z0=6√2*(cos |
| +i sin |
| )=6√2*( |
| +i sin |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
licz dalej sam
25 cze 14:53
bartman23: dlaczego dla k = 0, 1, 2?
25 cze 14:57
Mila:
Takie są zasady. Poczytaj o wzorze de Moivre'a.
Masz otrzymać 3 pierwiastki.
25 cze 15:26
bartman23: dzięki
25 cze 15:39