równanie różniczkowe
★★★: Znaleźć rozwiązanie zagadnienia początkowego y'' = e2y
25 cze 13:42
jc: Równoważnie:
[(y')
2 ]' = (e
2y)'
(y' )
2 = e
2y + C, C≥0,
Dla C= 0 łatwo, dla C > 0 trudniej
Jakie masz warunki początkowe?
25 cze 13:58
★★★: y(0) = 0
y'(0) = −1
zapomniałam dopisać ;<
25 cze 19:42
jc: Zatem (−1)
2 = e
0 + C, 1 = 1 + C, C= 0.
y' = − e
y, y' e
y = −1, e
y = K − x, e
0 = K−0, K= 1, e
y = 1−x, y = ln(1−x)
Sprawdź, bo często się mylę
25 cze 20:20
★★★: okej, i dziękuję bardzo
26 cze 11:08