geometria analityczna
★★★: Napisać równanie płaszczyzny zawierającej oś OY i równoległej do prostej l:
| x + 2z = 0
−| y − 3z + 2 = 0
postać krawędziowa
Płaszczyzna zawierająca oś OY to: Ax + Cz = 0, wektor kierunkowy prostej wyszedł mi taki: [−2,
3, 1], a przykładowy punkt należący do prostej to P=(0, −2, 0).
Żeby płaszczyzna była równoległa do prostej, to ich wektory muszą być prostopadłe.
Nie wiem, co powinnam wziąć pod uwagę konkretnie, żeby wyznaczyć tą płaszczyznę
25 cze 13:02
Mila:
[A,0,C] o [−2, 3,1]=0
−2A+C=0
C=2A
Ax+2Az=0
x+2z=0
25 cze 14:45
★★★: dziękuję
26 cze 15:19