równania różniczkowe
★★★: Wiedząc, że funkcja y
0 = C
1 + C
2e
xsin2x + c
3e
xcos2x jest całką ogólną równania liniowego
y''' − 2y'' + 5y' = 0, metodą przewidywań wyznaczyć (bez obliczania stałych) całkę szczególną
równania: y''' − 2y'' + 5y' = x
2 + sin2x.
Zrobiłam tak:
r(x)= x
2 + sin2x
czyli
y
p1 = Ax
2 + Ax (pominęłam A, ponieważ jest to już w C
1)
y
p2 = Bsin3x + Dcos3x (zamieniłam na sin i cos potrojonego kąta, ponieważ w C
2 i C
3 jest
już podwojonego)
Nie wiem tylko czy poprawnie myślę i czy tak mogę to zrobić. Będę wdzięczna za jakąkolwiek
podpowiedź