Równanie różniczkowe
:): Równanie różniczkowe:
y'x−y
2−y=0
Pomoże ktoś?
25 cze 11:37
★★★: równanie różniczkowe Bernoulliego: p(x)y' + q(x)y = r(x)y
n
przyjmujesz podstawienie u = y
1−n, potem kolejno wyznaczasz sobie y, y' i y
n i podstawiasz
do równania wyjściowego
25 cze 11:42
:): znaczy ogólnie muszę do doprowadzić do postaci
dydx*x=y2+y , czyli:
dyy2+y=dxx, potem to scałkować... ale nie jestem pewna czy robię dobrze całkę
∫dyy2+y, i mam problem z dokopaniem się do "y" już w końcowym wyniku :<
25 cze 11:43
piotr: | | dy/dx | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | y2+y | | x | |
25 cze 11:49
piotr: −ln(y(x)+1)+ln(y(x)) = ln(x)+c
1
| | ec1 x | | c x | |
y(x) = |
| = |
| |
| | 1 − ec1 x | | 1 − c x | |
25 cze 12:01
:): dziękuję
25 cze 12:05
:): jednak nie ogarniam później skąd się wziął ten ostateczny wynik

mógłby ktoś wytłumaczyć?
25 cze 13:09