Statystyka opisowa obliczanie kierunku zaleznosci pomiedzy badanymi cechami
alex: Mam maly problem, (z gory przepraszam za brak polskich znakow)
Licze zadanie ze statystyki i mam inaczej niz moj kolega. Ja uwazam ze mam zadanie dobrze
zrobione. Wstawie zaraz cale zadanie i dwa sposoby liczenia i poprosilabym aby ktos mi
powiedzial ktory sposob est dobry

Zad. Dysponujac tymi informacjami ustal sile i kierunek zaleznosci miedzy badanymi cechami,
przedstaw obie funkcje regresji oraz ocen ich jakosc.
x
=30+0,5yi 6<ytyp<14 Vx=20%
1) ysr=(14−6)/2=4
Sy=10
b
0=0,5
30=xsr−0,5*4
30=xsr−2
xsr=32
Sx=6,4
0,5=r
xy*6,4/10
r
xy=0,781
a
1=r*Sy/Sx
a
1=1,22
a
0=ysr−a
1*xsr
a
0=−35,04
2) Sy=4
ysr=10
b
1=0,5
xsr=35
Sx=7
r
xy=0,286
a
1=0,163
a
0=4,285
W 2 przypadku pisalam tylko wyniki, jak widac na samym poczatku zakladamy inaczej odchylenie i
srednia. Mi (2) tak wychodzi ze wzoru ysr−Sy<ytyp<ysr+Sy jak podstawie.
Pomocy?