Wyznaczanie podgrupy grupy
Podgrupa: wyznaczanie podgrupy grupy Z15
Cześć czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak się wyznacza podgrupy danej grupy? tak łopatologicznie?
24 cze 19:54
Saizou :
Z15={0,1,2,3,...,15}
|Z15|=15
z tw. Lagrange'a mamy że możliwe rzędy podgrup to {1,3,5,15}
przy czym |H|=1 to grupa trywialna czyli składająca się tylko z elementu neutralnego, tzn.
H1={0}
oraz |H2|=15 stąd H2= Z15
|H3|=3 stąd H3={0,5,10}
|H4|=5 stąd H4={0,3,6,9,12}
24 cze 20:06
Podgrupa: a jak się oblicze te wartości w nawiasach? mam na myśli {0,5,10} , {0,3,6,9,12}
24 cze 20:24
Saizou :
| | n | |
dla grup Zn wystarczy wziąć k= |
| |
| | |H| | |
i brać kolejne wielokrotności {k
0, k
1,...,k
|H|−1}=<k>
bo są to grupy cykliczne, <k> oznacza generator
PS. k
0, k
1 itd. liczba w wykładniku oznacza ile razy trzeba wykonać dane działanie
(tutaj jest to + więc kolejne wielokrotności to k, k+k, k+k+k,... )
24 cze 20:28
Podgrupa: dzięki
24 cze 20:43
Podgrupa: a jak będzie mnożenie? to będą to jakie grupy?
{1}
{1,3,9}
{1,3,9, ?, ?)
24 cze 21:00
Podgrupa: @Saizou
pomożesz?
24 cze 21:05
jc:
Można rozpatrywać grupę elementów odwracalnych w Z15 oznaczaną symbolem Z15*.
Z15* = {1,2,4,7,8,11,13,14}
Podgrupy
{1}, {1,4}, {1,2,4,8}, {1,4,7,13}, {1,11}, {1,14}, {1,4,11,14}, całość
Czy coś jeszcze znajdziemy?
24 cze 21:23
Podgrupa: nie rozumiem twojego liczenia
24 cze 21:39
jc: Zbiór {0,1,2,...,14} z dodawaniem modulo 15 jest grupą.
Zbiór {0,1,2,...,14} z mnożeniem modulo 15 nie jest jest grupą.
Pewnych elementów nie mozna odwrócić (jakich?).
Pozostałe elementy tworzą grupę ze względu na mnożenie modulo 15.
24 cze 22:02
Podgrupa: więc z tw. Lagrange'a o możliwych rzędach podgrup {1,3,5,15} tu nie działa w przypadku
mnożenia?
24 cze 22:17
jc: Oczywiście, że działa

Zbiór {1,2,4,7,8,11,13,14} z mnożeniem modulo 15 jest grupą.
Grupa ta liczy 8 elementów. Podgrupy mogą mieć 1,2,4,8 elementów.
24 cze 22:32
Podgrupa: ale to nie są dzielniki liczby 15
24 cze 22:53
jc: A dlaczego mają być dzilnikami 15?
Twierdzenie mówi, że
Liczba elementów grupy dzieli liczbę elementów grupy.
Nasza grupa (z mnożeniem) ma 8 elementów, nie 15 (tyle miała grupa z dodawaniem).
24 cze 22:57
jc: Po prostu spytałeś
a jak będzie mnożenie? to będą to jakie grupy?
I na ten temat napisałem.
24 cze 22:58
Podgrupa: ok dzięki
24 cze 23:28
x: Wiecie jaka jest najszybsza metoda na wyznaczanie podgrup, które jc wyznaczył w 21:23?
10 lis 19:31