matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć miejsca zerowe funkcji zespolonej H(z)=(1-2z^{-1})*(1+u_{1}{4}*z^{-2})
rafal12:
Obliczyć miejsca zerowe funkcji zespolonej
1
H(z)=(1−2z
−1
)*(1+
*z
−2
)
4
24 cze 18:44
Mila:
2
1
(1−
)*(1+
)=0
z
4z
2
z≠0
2
1
1−
=0 lub 1+
=0
z
4z
2
2
1
=1 lub
=−1
z
4z
2
2=z lub 1=−4z
2
z=2 lub 4z
2
+1=0
i
i
4z
2
−i
2
=0⇔(2z−i)*(2z+i)=0⇔z=
lub z=−
⇔
2
2
i
i
z=2 lub z=
lub z=−
2
2
24 cze 19:21
rafal12:
dziekuje
24 cze 19:40
Mila:
24 cze 19:42