rachunek prawdopodobieństwa
Ja.: Takie zadanie z prawdopodobieństwa:
Rzucamy dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
b) na przynajmniej jednej z kostek wypadła liczba większa od 4.
Ω mam z podpunktu a i jest 36.
ale czy mógłby mi ktoś po kolei wyjaśnić jak policzyć A
Visu: Jeśli sie da to wypisz sobie wszystkie pary Ω
Ω:
(1,1)(1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(1,6) −z tego dwie są >4
(2,1)(2,2) () () () () −−− dwie
(3.1) () () () () () −−− dwie
(4,1) () () () () () −−− dwie
(5,1) () () () () () −−− sześć
(6,1) () () () () () −−− sześć
A=4*2+2*6=20
P(A)= 20/36 ze wzoru P(A)=A/Ω
tam gdzie () nie chcialo mi sie pisac

to jest sposób na skróty