calka krzywoliniowa
stevcio: oblicz calke krzywoliniowa skierowana
calka xdx+eydy gdzie l jest krotszym fragmentem okregu x2+y2=4 od punktu 2,0 do punktu 0,2
wyszlo mi 2,87
dobrze?
jesli nie to powiedzcie jak to po kolei robic
24 cze 17:44
jakubs: Pokaż obliczenia, to ktoś sprawdzi
24 cze 17:48
stevcio: ojej, a to mam to wszystko przepisac?
24 cze 17:58
jakubs: a to ja mam liczyć cale zadanie żeby sprawdzić Twój wynik ?

Kolego, troszkę wysiłku, jeżeli chcesz uzyskać pomoc
24 cze 18:00
24 cze 18:02
stevcio: daloby rade policzyc to tez w tych parametrycznych? chyba tak nie?
24 cze 18:13
24 cze 18:17
24 cze 18:18
stevcio: yhym, czyli zapisa mam dobrze tylko gdzie wyliczenie zle tak?koncowka
24 cze 18:20
jc:
| | 1 | | 1 | |
= ∫ d( |
| x2 + ey) = [ |
| x 2 + e y]{  2,0){  0,2) = (2 + 1) − e 2 = 3 − e 2 |
| | 2 | | 2 | |
24 cze 18:29
stevcio: to co w koncu?
24 cze 18:30
jc: Coś nie wyszło

A=(2,0), B=(0,2)
= ∫d (1/2 x
2 + e
y) = [1/2 x
2 + e
y]
AB = e
2 − 3
24 cze 18:32
stevcio: a jesli chodzi o ten 2 przyklad to moge go policzyc parametrycznymi?
t=<pi/2

i>
x=cost
y=sint
24 cze 18:40
stevcio: t od pi/2 do pi
24 cze 18:41
stevcio: x=2cost
y=2sint
zle napisalem
czyli moglbym tak?
24 cze 18:49